Erika Salumäe: ma ei ütle, et olen karsklane. Ma ei ole (7)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe elulooraamatu kaaned.
Erika Salumäe elulooraamatu kaaned. Foto: Erakogu

Kahekordne jalgratta trekisprindi olümpiavõitja Erika Salumäe annab välja elulooraamatu «Südame põhjast...». Postimees avaldab katke raamatust.

Enne Barcelona olümpiamänge elasin ja treenisin koos Leonovi ja kahe lätlasest sparringupartneriga Lõuna-Prantsusmaal. Liidu koondise rahad olid 1992. aastal juba kinni keeratud, Eesti riik oli kas vaene või ei leidnud, et peaks õla alla panna. Niisiis saigi meil natuke enne olümpiat igasugune elamisraha otsa. Millal ja kuidas ma oleks saanud sponsoreid otsida, kui ma kogu aeg laagrites olin?

Viimases hädas läksin rääkima selle võõrastemaja peremehega, kelle juures me elasime, ja palusin, et äkki ma saan näiteks õhtuti nõusid pesta või koristada söögi ja peavarju eest. Seepeale sain vastuseks, et söök on meie jaoks kolm korda päevas laual, voodid tehtud, aga mingeid nõusid mul pesta ei lasta – meie töö oli sporti teha. Magasime läti poistega ühes toas, kus oli tol suvel meeletult sääski. Aga olime rõõmsad, et saime seal, heas kliimas treenida, ja tänulikud, et meid tänavale ei visatud.

* * *

Praegu keerleb elu iga päev suures osas ikka ümber mu tervise. Ma ei ütle, et olen karsklane. Ma ei ole. Ma tunnistan julgelt, et mulle maitseb õlu. Aga ma pole kindlasti ka joodik, kes päevagi ilma alkoholita olla ei kannata. Ent ilma ravimiteta ma paraku olla ei saa. On südamerohud ja verevedeldajad, lisaks on veel mõni seedimist soodustav preparaat. Peamiselt püüan aga end «joone peal» hoida pika aja jooksul välja timmitud toiduvalikuga, igapäevase sauna ning puhkusega. Püüan elus püsida. Päev korraga.

* * *

Erika Salumäe elulooraamatu «Südame põhjast…» esitlused toimuvad 13. detsembril kell 18 Solarise Apollo raamatukaupluses, 15. detsembril kell 18 Tartu kaubamaja Apollos ja 16. detsembril kell 13 Pärnu keskuse Apollos. Kõigil esitlustel on kohal ka Salumäe ise, kes jagab soovijatele raamatusse autogramme.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles