Erika Salumäe: tunnistan, et olen teinud emana vigu. Aga... (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiavõitja Erika Salumäe
Olümpiavõitja Erika Salumäe Foto: Madis Sinivee

Kahekordne jalgratta trekisprindi olümpiavõitja Erika Salumäe annab välja elulooraamatu «Südame põhjast...». Postimees avaldab katke raamatust.

See, kui Sirli mind Eesti meedias ilmunud videoesinemises halvaks emaks ja alkohoolikuks nimetas, tegi muidugi haiget. Mõtlesin: «Alles sa olid siin, alles oli meil kõik korras, alles sa isegi magasid öösiti minu juures, alles me lahendasime siin minu suure voodi peal ristsõnu ... Mis juhtus?»

Ma tunnistan, et olen teinud emana vigu. Aga mind ei pane keegi uskuma, et mu laps lihtsalt muutus päevapealt nii palju, et ise tahtis mulle oma sõnade ja käitumisega sel moel haiget teha. Ma olen teda tundnud kogu ta elu ja olen veendunud, et teda mõjutati. Elan iga päev soovi ja lootusega, et küllap aeg annab arutust ja ühel päeval on meie vahel taas kõik hästi. Ja palvetan, et mu laps ei saaks haiget.

* * *

Ma olen nüüd üksiolemisega harjunud. Võiks lausa öelda, et ma enamasti naudin seda iseenda rütmis elamist. Tunnen, et ei pea tegema kompromisse, ei pea oma käitumist ja tegemisi kellelegi selgitama. Mu ümber on alles need inimesed, kes ei tee mulle etteheiteid selle eest, et ma pole täiuslik, et ma pole kangelane. Sest keegi pole. Ma olin kord tipus, olin maailmameister ja kuldmedalist – aga see oli «ainult» sport. Seal on kõik matemaatiliselt mõõdetav. Elus aga nii ei ole. See, kas sa oled hea inimene, hea kodanik, hea naine, hea ema, hea poliitik või hea sugulane, on alati väga subjektiivne ja suhteline.

Ei saa salata, et vahel tuleb ette päevi, mil ma üksiolemisega nii rahul siiski ei ole. Kui tervis on halb ja kusagilt valutab, aitab väga, kui saan kellegagi rääkida. Aga praegu tuleb selleks telefon võtta ja number valida, sest kohe siinsamas minu kõrval pole ju tavaliselt kedagi… See teadmine on vahel ikka kurb ka.

Ent ma ei kahetse midagi. Isegi mitte seda, et mul tervis läbi on. Kõike, mida elus olen teinud, olen ma teinud sada protsenti.

* * *

Erika Salumäe elulooraamatu «Südame põhjast…» esitlused toimuvad 13. detsembril kell 18 Solarise Apollo raamatukaupluses, 15. detsembril kell 18 Tartu kaubamaja Apollos ja 16. detsembril kell 13 Pärnu keskuse Apollos. Kõigil esitlustel on kohal ka Salumäe ise, kes jagab soovijatele raamatusse autogramme.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles