Giro liider: igaüks meist võinuks hukkunud Weylandti asemel olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wouter Weylandt kukkus ka 6. aprillil peetud Scheldeprijsi GP-sõidul. Eilne kukkumine Giro kolmandal etapil lõpetas aga noore mehe elu.
Wouter Weylandt kukkus ka 6. aprillil peetud Scheldeprijsi GP-sõidul. Eilne kukkumine Giro kolmandal etapil lõpetas aga noore mehe elu. Foto: Reuters/ScanPix

Viie kuu pärast oleks 26-aastane Belgia rattur Wouter Weylandt isaks saanud. Paraku ei näe tema laps kunagi oma isa, sest viimane hukkus  Giro d’Italia kolmandal etapil.
 



Mõni päev enne saatuslikku sõitu saatis Weylandt oma mänedžerile Jef van den Boschile tekstisõnumi, kus väljendas eesseisva Giro d’Italia etapi suhtes kahtlusi. Ta kurtis heale sõbrale oma muret. Muret, mis tänaseks on pisarad silma toonud tuhandetele inimestele.

«Ta pidas rada liiga ohtlikuks. Tema arvates sõideti seal liiga närviliselt,» meenutas murest murtud mänedžer van den Bosch. Nüüd on selleks kõigeks aga juba liiga hilja – Wouter Weylandti jaoks jäi Giro kolmas etapp elu viimaseks.

Weylandt kukkus keerulisel Passo del Bocco laskumisel nii rängalt, et vigastas saatuslikult koljut. Päästva finišjooneni jäi siis veel vaid 25 kilomeetrit. Kohapeal elustati meest 40 minutit, kuid sellest polnud abi. Weylandti kiiver oli ikka veel õiges kohas, kuid mees ise lebas vereloigus. «Jõudsime sündmuspaika kohe, kuid Weylandt oli teadvuseta, tema kolju oli purunenud ning nägu katsid suured haavad. Tegime kõik, mis võimalik, kuid me ei suutnud tema elu päästa,» rääkis üks tuuri arstidest Giovani Tredici.

Sel laskumisel tõuseb ratturite kiirus kuni 80 km/h. Õnnetuse põhjusena toodi mehe ratta vasakpoolne pedaal, mis takerdus teed ääristanud seina. Weylandt kaotas tasakaalu ning oli võimetu kaitsma end 20-meetrise rullumise eest.

Täpselt 12 kuud tagasi võitis seesama Weylandt Girol etapi. See oli tema senise seitsmeaastase karjääri üks suurematest saavutustest. Märksa suurem saavutus oleks teda aga ees ­oodanud septembris. Siis oleks ta esimest korda isaks saanud. Tema vanemad ja tulevane lapse ema Ann Sophie on vältinud igasuguseid kontakte meedia ja Weylandti mänedžeriga. «Ann Sophie’ jaoks on see kohutavalt raske. Nad mõlemad ootasid seda last nii väga. See oli nende jaoks suursündmus,» ütles van den Bosch.

Weylandti jäävad lisaks perekonnale igatsema sõbrad, tuhanded fännid ja tuttavad. Tema lähedane sõber ja treeningpartner Tyler Farrar tunnistas, et ei saa mehe surmast ilmselt iialgi üle. «Ta oli mu sõber, treeningpartner ja justkui venna eest. Tema surm tekitas mu ellu parandamatu augu, rääkimata tema perekonna ja lähedaste elust,» ütles Farrar. «Wouter oli üks lahkemaid, lõbusamaid ja imetlusväärsemaid inimesi, keda olen kunagi tundnud. See on väga suur kaotus kogu jalgrattamaailmale.»

Weylandti mälestuseks sõideti eilne Giro d’Italia neljas etapp leinalinte kandes ning etapi tulemusi ei arvestatud. Iga meeskond pedaalis grupi ees kümme kilomeetrit, et sellega Weylandtile austust avaldada. «Sellel spordialal on kogu ajaloo jooksul traagilisi õnnetusi olnud. Kurb tõsiasi on see, et sadulasse istudes võtame iga päev väikese riski. Igaüks meist võinuks Weylandti asemel olla,» tõdes Girol liidriks tõusnud Suurbritannia rattur David Millar. Tuntud rattur Mark Cavendish lisas Twitteris: «Sellised asjad ei tohiks juhtuda. Pärast sellist tragöödiat on kõikidel halb. Minu mõtted on tema perekonnaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles