Mutko tõrjus koduse MMi eel dopingutonti: meil pole midagi varjata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jalgpalliliidu president Vitali Mutko tahaks koduse suursündmuse eel tegeleda Venemaa kiitmise, mitte väljavabandamisega. Aga ei saa.
Venemaa jalgpalliliidu president Vitali Mutko tahaks koduse suursündmuse eel tegeleda Venemaa kiitmise, mitte väljavabandamisega. Aga ei saa. Foto: AP/Scanpix

Venemaa asepeaminister ja kohaliku jalgpalliliidu president Vitali Mutko rõhutas, et tuleval suvel Venemaal toimuva jalgpalli MMi eel pole korraldajariigi vutimeestel dopingukontrollide eest vähimatki varjata.

Venemaad puudutava hiiglasliku dopinguskandaali käimatõmbaja Grigori Rodtšenkov väitis muuhulgas, et manipuleeris omal ajal 34 Vene jalgpalluri dopinguprooviga. Nende sekka kuulusid tema sõnutsi ka kõik 23 meest, kes esindasid Venemaa koondist 2014. aasta MMil. Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) on algatanud uurimise, kuid mingeid tõendeid pole veel avalikustatud ega otsuseid langetatud.

«Venemaa jalgpall on FIFA ja WADA uurijatele avatud. Meie klubid osalevad eurosarjades, meil pole midagi varjata,» teatas Mutko uudisteagentuuri Tass vahendusel. Eelmisel nädalal «premeeris» Rahvusvaheline Olümpiakomitee teda ennast eluaegse olümpiakeeluga, põhjuseks Sotši talimängude dopinguskandaal. Mutko oli toona Venemaa spordiminister ja ROKi süüdistajate hinnangul riikliku dopingusüsteemi üks võtmeisikuid.

Mutko kiskus MMi loosipäeval ROKiga tüli

Kui 1. detsembril loositi Moskvas tuleva-aastase jalgpalli MMi alagrupid, ei suutnud Venemaa jalgpalliliidu juht ja riigi asepeaminister Vitali Mutko ürituse eelsel pressikonverentsil keelt hammaste taga hoida. Pidulik tseremoonia kujutab endast tavaliselt suurt üksteise õnnitlemist ja õlalepatsutamist, kus igapäevapoliitikaga keegi ei tegele, kuid Mutko asus sellegipoolest ROKi siunama.

«Ma lähen hea meelega ükskõik millise kohtu või distsiplinaarkomitee ette ja räägin rõõmuga, et siin riigis ei ole olnud ega ka tule kunagi mingit riikliku dopinguga seotud programmi. Meil ei ole selleks vajadust ja me ei ole seda kunagi teinud,» rääkis Mutko, kes Sotši mängude ajal oli ametis riigi spordiministrina. «Me mängime reeglite järgi.»

Üle kümne minuti kestnud monoloogi jooksul ajakirjanikele oma mõtteid jaganud Mutko rõhutas, et karistada tuleks vaid neid sportlasi, kes on ka reaalselt andnud positiivse dopinguproovi. «Miks te Venemaad maha tallate?» küsis poliitik.

Neli päeva hiljem otsustas ROK siiski, et Venemaa sportlased saavad küll Pyeongchangi olümpiamängudel osaleda, kuid mitte oma lipu all. Lisaks ei tohi nende hingel olla ühtki varasemat dopingupattu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles