Soomlastelt vastuolulisel moel olümpiakulla näpanud Rootsi maadleja suri kõrges eas

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: www.flickr.com

Rootsi kõigi aegade suurimaks maadlejaks peetav Karl-Erik Nilsson on surnud, kirjutab Expressen. Nilsson suri 95-aastasena une pealt.

Nilssoni karjääri säravaim ja ühtlasi vastuolulisim hetk sündis 1948. aastal peetud Londoni olümpiamängudel, kus ta alistas kuni 87 kg kaalukategooria finaalis soomlase Kelpo Gröndahli. Matši tulemus oli ootamatu, sest publik pidas kindlaks võitjaks Gröndahli ning sama meelt oli isegi Nilsson.

«Arvasin, et Gröndahl võitis. Soovisin talle koguni õnne, sest olin kindel, et olen kaotanud,» rääkis rootslane pärast olümpiamänge. Kohtunikud andsid aga üksmeelselt kuldmedali talle.

Neli aastat hiljem Helsingis peetud olümpiamängudel sai Gröndahl oodatud kulla siiski kätte, Nilsson pidi leppima pronksmedaliga. «Isa ei uhkustanud medalitega, aga maadlust jälgis ta elu lõpuni. 1970ndatel oli ta ka rahvuskoondise treener,» meenutas Nilssoni poeg Per-Axel.

Nilssoni suur konkurent Gröndahl lahkus siit ilmast juba 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles