Skandaali sattunud Froome: astmarohu tarvitamine ei määri minu pärandit

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome Tour de France'i võitjana Pariisis poodiumil.
Chris Froome Tour de France'i võitjana Pariisis poodiumil. Foto: Adam Davy/PA Wire/PA Images/Scanpix

Neljakordne Tour de France’i võitja Chris Froome on kindel, et eile avalikkuse ette jõudnud info tänavusel Vueltal antud dopinguproovist, millest avastati «halb analüütiline leid», ei riku tema mainet kõigi aegade ühe suurema rattasportlasena.

Eile selgus, et britilt 7. septembril peetud etapi järel võetud dopinguproovis oli lubatust kaks korda suurem kogus Salbutamoli nimelist astmarohtu. Rohtu on lubatud tarvitada, ent mitte sellisel määral.

«Saan aru, et see tuleb inimestele šokina. Aga ma pole kindlasti mingeid reegleid rikkunud,» rääkis Froome BBC-le. Enda sõnul tõstis ta olude sunnil Salbutamoli annust, kuid kinnitab, et ei ületanud ühtegi normi. Rahvusvaheline Jalgratta Liit (UCI) on nõudnud Froome’ilt ja tema võistkonnalt Team Sky täiendavaid selgitusi, mida süütuses veendunud rattur on enda sõnul valmis meelsasti jagama.

Küsimusele, kas ta tunneb, et tema pärand on saanud igavese pleki, vastas Froome lühidalt: «Ei.» Ta lisas, et mõistab paljude inimeste käitumist, eriti rattaspordi pettusterohket ajalugu arvestades. «Aga mina ei andnud positiivset proovi. Olen proovinud kogu karjääri jooksul näidata, et sünged ajad on jäänud minevikku,» kinnitas Froome.

Vuelta kägus olevat tema astma hullemaks läinud, mistõttu ta sai tiimi arstilt soovituse inhalaatoris annust tõsta. Froome võitis Vuelta septembris, kaks kuud pärast neljandat triumfi Touril. 20. septemril sai ta teada, et kaks nädalat varem antud proovis on «halb analüütiline näit». Salbutamoli võib WADA reeglite järgi uriiniproovis olla kuna 1000 ng/ml, Froome’i proovist leitud näit oli 2000 mg/nl.

Raskusi avalikkuses ei paljastata

«Olen olnud kümme aastat profirattur, kes peab elama ja võistlema astmaga. Ma tunnen reegleid, tean piire ega ole neid iial ületanud,» rääkis Froome. «Mul on väga selge kava inhalaatori kasutamiseks, tean täpselt, kui mitu korda võin seda teha. Kogu vastava info olen andnud ka UCI-le, et nad saaksid selguse majja tuua,» sõnas britt.

Venemaa häkkeriterühmitus, kes on viimase aasta jooksul pühendunud muuhulgas spordiga seotud dokumentide avalikustamisele, andis hiljuti teada, et Froome on üks neist ratturitest, kes kasutab eriloaga (ingliskeelses kõnepruugis TUE) võistluste ajal ravimeid, mis muidu on keelatud. Fancy Bearsi avalikustatud dokumentide kohaselt sai Froome 2013. aasta mais ja 2014. aasta aprillis eriloa prednisolooni nimelise astmarohu tarvitamiseks. Froome ise rääkis aasta algul, et võinuks 2015. aastal Touri võites samuti terviseprobleemide tõttu eriluba paluda, kuid loobus sellest.

Vuelta ajal märkasid palju ajakirjanikud, et britt on kohati raskustes, kuid ta kinnitas intervjuudes alati, et temaga on kõik hästi. «Võistlen kuttide vastu, kes otsivad iga viimast kui võimalikku nõrkust. Ma ei hakka ju suurtuuri ajal tunnistama, et jah, mul on probleeme, sest järgmisel päeval oleksid kõik sellest elevil ja muudkui ründaksid mu positsiooni,» selgitas Froome.

Martin: Froome tulnuks MMilt kõrvaldada

Tema pikaajaline konkurent Tony Martin on aga marus, sest leiab, et britile kiputakse tegema järjekordset erandit. «See on skandaal! Kehtivad mingid arusaamatud topeltstandardid, pole kahtlustki,» kurjustas Martin.

Neli korda eraldistardist sõidus maailmameistriks tulnud sakslase meelest oleks britt pidanud eemale jääma juba septembris peetud MMist. Just selle võistluse ajal anti talle positiivsest proovist teada, ent Froome sai ikkagi startida ning võita nii individuaalses kui ka meeskondlikus eraldistardist sõidus pronksmedali.

Martin väitis, et teised ratturid oleksid kohe võistluskeelu saanud. Tõsi, UCI reeglid näevad siiski ette, et erinevalt positiivsest dopinguproovist ei kaasne halva analüütilise leiuga kohe karistust. Küll aga ajas sakslase kurjaks see, et Froome’il ja Team Skyl on aega enda õigustuseks tõendeid koguda.

«Ma ei tea lähiminevikust ainsatki sellist juhtumist. Jääb mulje, et kulisside taga käib mingi lehmakauplemine. Sky ja Froome naudivad eristaatust,» süüdistas Martin ka kõrgeid ametnikke.

Froome jõudis enne uudise avalikustamist teatada, et osaleb tuleval aastal Giro d’Italial. Tuuri korraldajad pidasid nüüd vajalikuks teha ametliku teadaande, kus märgiti, et ehkki Froome’iga seotud probleem sai selgeks juba septembris, polnud neid keegi tänaseni sellest teavitanud. «Tegu on Chris Froome’i ja tema võistkonna otsusega, RCS Sport (Giro korraldaja – toim) pole neile osalemise eest tasu maksnud,» rõhutati teates lisaks.

Froome nägi toimuvas aga võimalust teisi endasuguseid innustada. «Loodan väga, et astmaatikutest sportlastel julgevad ka edaspidi oma inhalaatoreid hädaolukorras kasutada, kartmata kõrvalseisjate hukkamõistu. Seda ei pea häbenema,» kirjutas ta Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles