Blogi Ramsaust: Ilves jäi esimesena punktita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Ilvesel oli täna suusarajal eilsest märksa raskem.
Kristjan Ilvesel oli täna suusarajal eilsest märksa raskem. Foto: Eesti Suusaliit

Ramsau MK-etapil ainsa Eesti kahevõistlejana võistelnud Kristjan Ilves jäi esimesena punktita ehk leppis 31. kohaga Eestlane hüppas 88,5 meetrit ning läheb suusarajale 24. kohal, kaotades liidrile Taihei Katole 59 sekundiga. 10 km suusadistantsi lõpetas Ilves 31. kohaga, kaotades võitnud sakslasele Eric Frenzelile +1.47,9.

Ilves kinnitas Postimehele, et praegune hüpete seis talle just head meelt ei valmista. «Aga ma ei usu, et hüpe nüüd täiesti kaduma oleks läinud. Tuleb kannatlikult tööd edasi teha, rahulik olla ja küll ta tagasi tuleb.»

ENNE VÕISTLUST:

Eesti kahevõistlusekoondist tabas ühtäkki viiruselaine: esmalt haigestus üks hooldetiimi liige, seejärel järgemööda sportlased Kail Piho, Kristjan Ilves ja viimati Karl-August Tiirmaa. Ilves ja Piho on tänaseks tagasi võistluskarussellil, Tiirmaa tunneb end samuti taas tervena, ent pidas targemaks nädalavahetuse MK-sarja võistlused Ramsaus vahele jätta.

«Eelmisel neljapäeval pidime Austriasse lendama, aga siis olin veel täiesti haige. Esmaspäevaks oli enesetunne juba parem, põhimõtteliselt võinuks järele lennata, aga otsustasin, et targem on kodus rahulikult kosuda. Liiga vähe aega on haigusest möödas, et kohe taas võistlema kihutada,» selgitas koondise teine number Tiirmaa tähtede seisu.

Nii hoiab Ramsaus Eesti lippu ainsana kõrgel tiimi liider Ilves. Vähemalt üritab hoida, ehkki tunnistab keerutamata: olukord pole just parimate killast.

«Kurgus endiselt natuke krõbiseb, ka viimastel päevadel. Oleme proovinud erinevate vahenditega lahti saada, aga seni pole õnnestunud. Aga ma ei arva, et see oleks ka asi, millest liiga suurt numbrit teha. Köha taandubki visalt,» tõdes ta.

Seis paraneb iga päevaga

Ilves ohustas novembri lõpus Ruka etapil esikümmet, ent tundis seal ka haigusevimma esimesi ilminguid. Nii otsustas ta Lillehammerisse minekust loobuda. Järgnevaid treeninguid on võetud pigem rahulikult.

«Oleme kaheksa päeva siin olnud ja võin selgelt öelda: selle ajaga on Kristjan astunud kõva sammu edasi. Ka tänahommikused pulsinäidud ja EKG andsid tunnistust, et muretsemiseks pole põhjust. Iga päevaga on läinud paremaks. Kindlasti ei ole seis ideaalne, aga ka halb mitte. Vähemalt keskmine,» sõnastas Kristjani isa ja Eesti koondise peatreener Andrus Ilves. «Plaane võib teha igasuguseid, aga me ei jää kunagi neisse kinni. Meie visioon näeb ette, et eelkõige arvestame konkreetse päeva väsimusastet ja enesetunnet.»

Tiirmaa on veendunud: üksteist nakatati haigusepisikuga. Sportlased harjutavad ja reisivad ju ikka koos, seega on tegemist sisuliselt paratamatusega. Või nagu Andrus Ilves muigelsui möönis: veel ei olda seisus, kus iga sportlane saaks eralennukit lubada.

«Kõigil on olnud haigus, millega tavainimene käiks tööl ega teeks sellest võib-olla suuremat väljagi. Aga kui sportlasel on nina kinni ega saa täisväärtuslikult hingata, on lugu teine. Kindlasti on tehtud aja mahavõtmise ja ravile pühendumisega õigesti,» sõnas Andrus Ilves.

Otepää endiselt sihtmärk

«Lillehammeri võistluse järgsel õhtul oli kurk kähe. Siis tulid ka nohu ja kerge palavik kohe otsa. Higistasin öösiti, linad olid läbimärjad. Küüslauk, ingveritee ja muu sarnane läks käiku, aga nohu juba ära ei peta,» rääkis Tiirmaa.

Nagu Ilves, ei suhtunud ka Tiirmaa sunnitud pausi kaugeltki dramaatiliselt. «Sügis pikkade laagritega jäi seljataha – ju siis keha andis nüüd lihtsalt märku, et vaja veidi puhata. Usun, et see paus teeb pigem head kui halba. Jaanuaris tuleb kohe järjest võistlusi otsa, saabki praegu nendeks korralikult välja puhata. Ei usu küll, et olümpiale mõeldes midagi halvemaks on muutunud,» sõnas Tiirmaa, kes hoiab praegu toonust Otepääl suusatades.

Eesti kahevõistlejad hoiavad kõigest väest pöialt, et kõigevägevam halastab, toob külmakraade ja ajaloo esimene kodune MK-etapp saab uue aasta esimesel nädalalõpul siiski toimuma. Ilves ei ole hoolimata tagasilöögist taganenud mõttest saavutada olümpiahooaja esimene vormitipp just Otepää võistluseks. «Vahepeal sooviks treeningutes veidi juurde keerata ja hakata vormitipule lähenema,» lausus ta.

Andrus Ilves lisas järgmiste nädalate kohta: «Sportlasel pole pühi. Jõulud oleme küll kodus, aga siis läheme ilmselt Lahtisse või Lillehammerisse lund otsima. Loodan kogu südamest, et Otepää-etapp saab vaatamata kõigele siiski toimuma. Kristjan peaks seal olema kindlasti paremas hoos kui siin.»

Samuti hoiab koondis üheskoos pöialt, et senisele kahele olümpiakohale õnnestub lisa hankida. Seejuures ei panustata eriti vaidlusele ROKi ja FISi ametnikega, vaid pigem üritatakse sportlike tulemustega ripakile jääda võivate pääsmete endale saamiseks avaldus teha.

Kui Ilves võistleb nädalavahetusel MK-sarjas, siis Han Hendrik Piho, Kail Piho ja Andreas Ilves kontinentaalkarika etapil USAs Steamboat Springsis.

Ramsau: suusameeste paradiis

Ramsau MK-etapp on kahevõistlejatele eriline: siinne hüppemägi on karussellis ainuke, mille nn kriitiline piir asub 100 meetrist madalamal (K98). Ses edetabelis on järgmisel kohal Tehvandi trampliin täpselt 100 meetriga. Ramsaus võisteldakse täna ja homme ühesuguse formaadi järgi: hüpe pluss kahevõistlejate jaoks maksimaalne 10 km pikkune suusasõit.

«Selge, et mäel suuri vahesid ei teki ja saab olema pigem sõidumeeste võistlus,» märkis Kristjan Ilves. Enda võimaluste kohta lausus MK-sarjas 17. kohal asuv elvalane: «Ausalt öeldes ei ole erilisi ootusi. Enesetunne ei ole veel kõige parem. Aga muidugi lähen ja annan parima, tagasi hoidma ei hakka.»

Kahe eilse treeninghüppe kohta kostis ta, et ei leidnud mäel head tunnetust, kuid pidas seda suhteliselt loogiliseks, sest jõudu ei ole praegu liiga palju.

Kahe talve eest tegi toona vaid 19-aastane siin oma senise karjääri parima võistluse: oli mäel kümnes ja suusasõidu finišis 24. Tänaseks tähistab Ilvese edukaimat etteastet MK-sarjas kolme nädala eest Rukal saadud 12. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles