Mõõt täis: Ferrari annab Räikkönenile viimase võimaluse (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimi Räikköneni võib ees oodata elu viimane hooaeg vormel 1 sarjas.
Kimi Räikköneni võib ees oodata elu viimane hooaeg vormel 1 sarjas. Foto: XPB/XPB Images/Press Association Images/Scanpix

Ferrari president Sergio Marchionne andis mõista, et kui soomlase Kimi Räikköneni vorm uuel hooajal ei parane, otsitakse 2019. aastaks tema asemele uus sõitja.

Oktoobris 38-aastaseks saanud Räikkönen on tuleva aasta stardirivis selgelt vanim mees, talle järgnevad 36-aastane Fernando Alonso ning 31-aastane Romain Grosjean. 2014. aastal Ferrari ridadesse naasnud soomlane pole kordagi leidnud samasugust hoogu, mis lubas tal punatiimiga 2007. aastal maailmameistriks tulla ning aasta hiljem aasta kokkuvõttes kolmandana lõpetada.

Räikkönen on küll seni lõpetanud neljast hooajast kaks kokkuvõttes neljanda kohaga, kuid pole suutnud võita ainsatki etappi. Tema arvel on 79 etapiga vaid viis teist ja üheksa kolmandat kohta. Samal ajal on tema tiimikaaslane Sebastian Vettel võidutsenud viimase kolme hooaja jooksul üheksal korral, neist etapivõitudest viis tulid tänavu.

Soomlase lepingut pikendati tänavu mõnevõrra üllatuslikult siiski veel ühe aasta võrra. Marchionne leidis aga, et hooaja jooksul jäi kohati mulje, nagu oleks Räikkönen «aja maha võtnud».

«Usun siiski endiselt, et kui leiame õige võtme, on Räikkönen võimeline sõitma nagu jumal. Aga me peame selle võtme esmalt leidma,» vahendab Motorsport.com Marchionne sõnu Ferrari iga-aastasel ajakirjanikele korraldatud lõunal. «Kui kõik klapib, on tema sõitu lust vaadata. Tal on imetlusväärselt külm pea. Aga vahel näib, et ta on võtnud puhkepausi.»

Marchionne arvates peaks Räikkönen tegutsema stabiilsemalt. «Ilmselt on eesootav hooaeg mainitud võtme otsimise jaoks ka viimane. Peame sellega hakkama saama, sest oleks väga kahju, kui Kimi lahkuks vormel 1 sarjast nii, et me pole tema võimeid täielikult näinud.»

Ferrari boss kinnitas ühtlasi, et kui Räikkönenile on tõesti aasta lõpus asendajat vaja, vaadatakse noorte sõitjate poole. Hea võimaluse enda oskusi tõestada saab vormel 2 sarja tänavune meister Charles Leclerc, kes sõidab uuel hooajal Ferrariga tihedat koostööd tegevas Sauberi vormel 1 võistkonnas. «Näeme selliseid sõitjaid nagu Leclerc, Max Verstappen või Antonio Giovinazzi, kellel on oskused ja kes võivad tuua sõitjateturul kaasa suure muutuse. Mul on hea meel, et otsustasime Leclerci toetada.»

Marchionne luges sõnad peale ka Vettelile, kes tänavu MM-tiitli heitluses suuresti ise kõik trumbid Lewis Hamiltonile kätte mängis. Samas ei pidanud ta kurikuulsat Bakuu kokkupõrget märgiks Vetteli nõrkusest. «Võib-olla on tegu hoopis iseloomuomadusega. Ma ei leia, et tema vihahood nõrkust näitaksid. Ta meenutab mulle natuke lõuna-itaallast. Aga ta õppis tänavu oma vigadest. Igal juhul peame andma oma sõitjatele auto, millega nad saaksid võitude ja tiitli eest võidelda. Mullu me seda ei suutnud, tänavu oli neil aga suurepärane auto. Edasise eest vastutab Vettel. Aga ta teab seda isegi,» on Marchionne sakslase vaimutugevuses veendunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles