Venemaa poksitäht maksis ära veerand miljoni suuruse dopingutrahvi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Povetkin jätkab dopingukaristuse kandmise järel tiitlivööde püüdmist.
Aleksandr Povetkin jätkab dopingukaristuse kandmise järel tiitlivööde püüdmist. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Venemaa poksiäss Aleksandr Povetkin tasus Maailma Poksinõukogule (WBC) dopingutarvitamise eest määratud 250 000 dollari suuruse trahvi ja pääseb taas poksiringis suurtelt vastastelt mõõtu võtma. Nii kinnitas uudisteagentuurile Tass WBC president Mauricio Suleiman.

Povetkini trahvisumma suunatakse dopinguvastasesse võitlusesse. Novembris määras WBC venelasele tähtajatu võistluskeelu, sest ta andis lühikese aja jooksul juba teist korda positiivse dopinguproovi.

Mullu mais pidanuks Povetkin kohtuma WBC maailmameistri Deontay Wilderiga, kuid nädal enne matši selgus, et temalt võetud dopinguproovist on leitud meldooniumi jälgi. Poksija mänedžeri sõnul oli Povetkin lõpetanud aine tarvitamise enne seda, kui see aastavahetusel keelatute nimekirja kanti. Kolm päeva hiljem võeti Povetkinilt uus proov, mis oli puhas, ent matš Wilderiga jäi ikkagi ära.

Wilderi vigastuse järel pidanuks Povetkin tänavu oktoobris kohtume Bermane Stiverne’iga, et selgitada, kumb neist väljakutsujana tiitlimatšis Wilderiga vastamisi läheb. Novembris tuli aga esmalt uudis Stiverne’i ning kuu aega hiljem ehk kõigest 20 tundi enne matši ka Povetkini positiivsest dopinguproovist.

Seekord olevat venelane kasutanud ostariini. Promootor Andrei Rjabinski rõhutas, et nii novembris tehtud juhutest kui ka detsembris võetud kordusproov olid puhtad, positiivseks loetud proovis oli ostariini sisaldus aga kõigest 0,00000000001 grammi. Sellegipoolest sai Povetkin märtsis WBC-lt võistluskeelu, mis tühistati alles 8. detsembril ehk üheksa kuud hiljem.

Vahepeal alistas Povetkin WBO matšis kohtunike ühehäälse otsusega ukrainlase Andrii Rudenko. Eelmisel nädalal sai ta aga samuti punktidega jagu sakslasest Christian Hammerist ja on nüüd ametlik pretendent WBA «supertšempioni» tiitlile. Selle saamiseks tuleb tal vastamisi minna Anthony Joshuaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles