Suur küsimus El Clasico eel: kas Bale'i ootab viimane võimalus?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Gareth Bale suudab Madridi Realis uuesti põhikoosseisu murda?
Kas Gareth Bale suudab Madridi Realis uuesti põhikoosseisu murda? Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix

Laupäeval jalgpalli Hispaania kõrgliigas Madridi Reali ja Barcelona vahel peetav kohtumine ehk järjekordne El Clasico on tähtis mäng niigi, kuid eriti oluline võib see olla Reali ääreründaja Gareth Bale'i jaoks. Pikalt vigastustega hädas olnud waleslasel ei pruugi oma võimete tõestamiseks enam palju võimalusi tulla. Laupäev on üks neist.

Vähemalt leiab nii BBC asjatundja Andy West. Real peab laupäevase mängu soovitavalt võitma ega tohi mingil juhul kaotada, muidu libiseb liigatiitel neist väga kaugele. Praegu ollakse tiitlikaitsjana tabelis neljandal kohal ja liidrist Barcelonast 11 punkti kaugusel, ehkki äsja klubide MMil võidutsenud Realil on konkurentidega võrreldes üks mäng varuks. Tänavusest 15 liigamängust koguni kuues on aga juba punkte kaotatud.

Bale on vigastuste tõttu teinud kaasa ainult viies liigamängus ja löönud kaks väravat. Mullu jäi tema arvele 19 liigamängu ja seitse väravat, mis on Westi sõnul pannud Reali kaaluma, kas poleks targem oma viie aasta tagune suurost maha müüa. Bale'i puudumise ajal on tema rolli edukalt täitnud Isco ehk asendaja pärast poleks Realil vaja muretseda.

Pärast 2014. aasta suvel Realiga liitumist on vigastused Bale'i kimbutanud koguni 24 korral. Väidetavalt hakkab «klaasmehe» suhtes kannatust kaotama ka tema suurtoetaja, klubi president Florentino Perez. Hiljuti märkis Perez Bale'i ära samas lauses Brasiilia ründaja Kakaga, öeldes, et brasiillane ei kerkinud pärast põlvevigastust Realis enam kordagi endisele tasemele.

Ka Hispaania meedia, kelle mõjuvõimu ei tasu alahinnata, võtab Bale'i suhtes aina ründavamaid toone. Nii märkis ASi ajakirjanik Hector Martinez oktoobris, et peatreeneri Zinedine Zidane'i jaoks on Bale'i puudumine pigem õnnistus, mitte probleem. Sama väljaande teine artikkel pani aga pahaks, et Bale esineb rahvuskoondise eest paremini kui Reali eest. «Meie maksime tema eest, Wales naudib tema oskusi,» teatas AS.

Kas Bale mängib tõesti Walesi koondise eest paremini kui Reali särgis?
Kas Bale mängib tõesti Walesi koondise eest paremini kui Reali särgis? Foto: David Davies/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kuid West rõhutab, et novembris päästis just Bale Reali häbist, kui meeskond oli karikasarjas hädas kolmandas liigas mängiva Fuenlabradaga. Kaks kuud platsilt eemal olnud ründaja andis kaks väravasöötu, samuti säras ta äsjasel klubide MMil, kui sekkus poolfinaalmängu Al Jazira vastu pingilt ja lõi Reali võiduvärava.

«Minu meelest on väga ebaõiglane ükskõik millist mängijat selle eest kritiseerida, et ta on vigastatud. Bale'il on alati olnud võime mänge otsustada ja ta on seda jälle tõestanud. Ei maksa ka unustada, et ta lõi värava hooaja mõlemas esimeses võõrsil peetud mängus,» lausus BBC-le Reali telekanalis töötav Phil Kitromilides.

See, kas Bale El Clasicos algkoosseisu kuulub, sõltub siiski Zidane'ist. Esiteks tuleb waleslael võidelda koha pärast nii Isco, Marco Asensio kui ka Lucas Vazqueziga. Teiseks aga on Zidane viimasel ajal loobunud 4-3-3 asetusest, kus Bale viibis platsil koos Cristiano Ronaldo ja Karim Benzemaga.

Nüüd kasutab Zidane kitsamat 4-4-2 formatsiooni, kus Bale'ile nii head kohta pole – keskväljateemanti moodustavad selle asetuse juures kaitsva suunitlusega Casemiro, mänguehitajatest poolkaitsjad Luka Modric ja Toni Kroos ning ründajate all tegutsev Isco. Äärtel hoolitsevad aga kiiruse eest äärekaitsjad Marcelo ja Dani Carvajal. Teisalt võib see olla vigastuste poolt peale sunnitud käik, millest Zidane on valmis loobuma, kui näeb, et Bale'iga mängides tegutseb meeskond paremini.

Siiski on tõenäolisem, et laupäevase üliolulise mängu eel ei hakka prantslane taktikat vahetama ning läheb vähemalt alguses tegutsema kindla peale. Seni Realiga üliedukas olnud Zidane on küll Perezilt tänavuse hooaja kohmaka alguse andeks saanud, kuid kui talvepausile minnes peaks Real tõesti Barcelonast juba 14 punktiga maha jääma, võib ka presidendi kannatus viimaks katkeda.

See, kas Bale suudab end taas tõestada ning kuidas Reali ja Barcelona suur duell lõpeb, selgub juba laupäeval Eesti aja järgi kell 14.00. Reali ja Barcelona kohtumist näitab otsepildis Kanal 12, ülekannet kommenteerib legendaarne Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles