Ferrari pahane juht: uusi reegleid loetakse ette nagu Moosese kümmet käsku

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferrri juht Sergio Marchionne pildus taas alusetuid ähvardusi.
Ferrri juht Sergio Marchionne pildus taas alusetuid ähvardusi. Foto: ANTONIO CALANNI/AP/Scanpix

Ferrari boss Sergio Marchionne esines terava sõnavõtuga vormel 1 sarja juhtide hulka kuuluva Ross Brawni aadressil, sest meeste nägemused sellest, milline võiks välja näha sarja tulevik, ei lähe üldse kokku. Asja iroonia peitub selles, et Brawn on kunagine Ferrari tehnikadirektor. Lisaks lõi Marchionne letti Ferrari poolt ammu äraleierdatud lahkumisähvarduse-kaardi.

«Saan sarja tegevjuhi Chase Careyga hästi läbi. Viimati kohtusime kümme päeva tagasi. Seejuures räägime alati lahtiste kaartidega,» kõneles Marchionne Ferrari iga-aastasel pressilõunal ajakirjanikele.

«Sugugi ei meeldi mulle aga see, kui Ross Brawn tuleb ja hakkab rääkima, et starditüdrukutest tuleb loobuda, mootor tuleb ehitada niisuguseks ja šassii naasuguseks... Ta käitub nagu kümmet käsku ettelugev Mooses, aga kui ma Moosese ülemusele helistan, selgitab too, et tegu oli Brawni isikliku arvamusega,» torises Marchionne.

«Sellises arutelus ei taha ma osaleda. Ja pole ka eriti tore, kui jutte aetakse läbi meedia. Minu ideaalmaailmas on meil vormel 1 sarjas kindlaks määratud rehvid ja mingid mootorinormid. Kõik ülejäänu olgu vaba,» leidis Marchionne.

Brawni nägemus on pea risti vastupidine – tema meelest tuleb tehnoloogia arengule piir panna. Kulude kahandamise eesmärgil soovib Brawn näha auto osade komponentide standardiseerimist. Marchionne aga mitte.

«Visakem kõik reeglid aknast välja. Laseme kõik vabaks, siis alles näeme, milleks insenerid on võimelised. Vaat see oleks proovikivi!» pakkus Marchionne. «Praeguse seisuga on meil aga varsti kõik autod ühesugused ja erinevad vaid värvi poolest. Kui selline on vormel 1 tulevik, kaob Ferrari siit kolme sekundiga!»

Marchionne arvates on puhas ime, et Ferrari, Mercedes, Renault ja Honda annavad tiimidele ligipääsu oma mootoritehnoloogiale, kui mootoripakett läheks ostjale maksma 15 miljonit eurot. «Mida see Ross Brawn siis 15 miljoni eest saada tahab? Ei saa eeldada, et maksed vähem, aga ükski mootor ei lagune,» pahandas ta.

«Mind häirib kõige rohkem see, et meil on Ross Brawni kogemustega mees, kes otsib võimalusi vormel 1 sarja DNAga vastuollu minna. Kui teeme autod odavateks ja ühesugusteks, on see nagu NASCAR. Tuleb leida mingi lahendus, mis sobib kõigile. Muidu Ferrari lahkub. Kui skeptikud arvavad, et ma blufin, mängivad nad tulega,» jõudis Marchionne tagasi vana jutu juurde. «Meil on piisavalt mõjuvõimu, et teised kaasa meelitada ja oma sari luua.»

Ferrari on vormel 1 sarjast lahkumisega ähvardanud korduvalt varemgi, ent reaalselt pole see kunagi päevakorda tõusnud. Enamiku tiimide praegune leping Liberty Mediaga kehtib 2020. aasta lõpuni ehk veel kolm hooaega. Kindlalt sai paika ka see, et oma uue hooaja autot näitab Ferrari 22. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles