Liverpooli kolm põletavamat küsimust 2018. aasta esimestel päevadel

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Sadio Mane pahameele on tinginud enda kesine mänguvorm või miski muu?
Kas Sadio Mane pahameele on tinginud enda kesine mänguvorm või miski muu? Foto: CARL RECINE/Action Images via Reuters

Liverpooli jalgpalliklubi püsib uue aasta alguses kõrges konkurentsis veel nii Inglise meistriliigas, karikasarjas kui ka Meistrite liigas, mistõttu pole ime, et meeskond pakub palju jutuainet ka hetkedel, mil parasjagu pallimurul ei viibita. 

Siin on kolm Liverpooli praeguse hetke põletavamat küsimust.

Millal saab Virgil van Dijkist põhimees?

Olgugi et 84 miljonit eurot pole enam pooltki niivõrd kosmiline üleminekusumma kui veel paar aastat tagasi, on selge, et Jürgen Klopp ei toonud Hollandi keskkaitsjat rekordilise tasu eest Liverpooli pingipoisiks. On vaid aja küsimus, millal sakslane van Dijki meeskonna algkoosseisu lülitab.

Tõsi, suurte ootustega saabusid Liverpooli ka Dejan Lovren ja Joel Matip, olgugi, et kummagi eest ei makstud ligilähedaseidki summasid - Matip tuli ju lausa tasuta. Ent Lovren ja Matip pole suutnud Liverpoolis sarnast stabiilsust nagu oma eelmistes koduklubides näidata. Ilmselt just seepärast on üha enam mänguaega teeninud nii meie Ragnar Klavan kui nooruke Joe Gomez, kes oma võimalused kokkuvõttes ka kenasti ära on kasutanud.

Ka van Dijk peab alustama oma Liverpooli karjääri valgelt lehelt, sest üksnes edukad esitused Southamptoni eest ning rekordiline üleminekutasu nullimänge ei garanteeri. Kuigi Liverpooli keskkaitsjatel on tulnud sisse ka omajagu individuaalseid eksimusi, peavad spetsialistid biitlite sünnilinnaklubi kaitse üheks suuremaks probleemiks tegelikult meeskondlikku tegutsemist - liiga tihti jääb tagumine nelik vastaste rünnakute peatamisel omapäi ega saa piisavat abi poolkaitsjatelt.

Täna on võimatu ennustada, milline duo hakkab kevadel Liverpooli hooaja tähtsamates mängudes väljakul viibima - valikus on ju viis meest! -, ent kui imet ei juhtu, peaks ühe koha hõivama ikkagi van Dijk. Ja kui Kloppi vihjeid kuulata, siis reedeses karikamängus linnarivaal Evertoniga ta veel oma debüüti ei tee, küll aga peaks ta platsil olema pooleteise nädala pärast peetavas lahingus liiga liidri Manchester Cityga.

Virgil van Dijk.
Virgil van Dijk. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Millal Philippe Coutinho Barcelonasse siirdub?

Vaid aasta aega tagasi sõlmis Philippe Coutinho Liverpooliga viieaastase lepingupikenduse, millesse polnud lisatud isegi väljaostusummat. Ent juba pool aastat hiljem, augustis, mõtles brasiillane välja seljavigastuse, et Liverpoolist ära minna. Barcelonasse. Katalaanide superpakkumisest hoolimata ei olnud Inglise klubi nõus teda müüma, kinnitades sellega, et Liverpoolil on tõsine plaan Euroopa tugevamate klubide sekka naasta.

Ent pool aastat hiljem pole olukord muutunud. Coutinho nõuab jätkuvalt üleminekut ja Hispaania meedia andmetel on ta Barcelonas juba särginumbrigi välja valinud. Kuuldavasti peab Barcelona tegema vähemalt 150 miljoni suuruse pakkumise, et Liverpool vaevuks ülemineku-teemat üldse arutama. Maksta tuleks Hispaania tippklubil lõpuks Coutinho eest aga ilmselt hoopis rohkemgi.

Raha pole 2018. aastal enam jalgpallis niivõrd määrav tegur nagu varem. Olgugi et Hispaania meedia peab Coutinho üleminekut juba jaanuaris küllaltki reaalseks, ei pruugi see teoks saada, sest Liverpoolil on raske leida hooaja keskel Coutinhole väärt asendusmeest (Coutinho-tasemel asendusmehe leidmine on ka suvel ülimalt keeruline ülesanne!). Võimatu oleks seejuures leida mängijat, kes poleks tänavu eurosarjas mõne teise klubi eest üles antud ja võiks seega Liverpooli Meistrite liiga võtmemängudes esindada.

Coutinhol on küll Liverpooliga pikk leping, ent hiljemalt suvel siirdub keskväljamaestro ikkagi Barcelonasse, sest lõputult teda kinni hoida poleks mõtet. Vastasel juhul kaob pallivõluri mänguisu täielikult ära ja temast poleks kasu kellelegi. Ent jaanuaris oleks Coutinho kaotamine Liverpoolile kolossaalne tagasilöök. Olgugi et Mohamed Salah' tänavusest esilekerkimisest pole võimalik mööda vaadata, on Coutinho tänaseni Liverpooli parim mängija. Ja seepärast on selgetest signaalidest hoolimata jätkuvalt keeruline uskuda, et ta võiks sel kuul klubist lahkuda.

Philippe Coutinho ja Ragnar Klavan.
Philippe Coutinho ja Ragnar Klavan. Foto: PAUL ELLIS/AFP

Mis on juhtunud Sadio Manega?

Liverpoolis on üks mängija, kes näitab Coutinhost veelgi selgemalt välja, et pole hetkel õnnelik. See on Liverpooli superneliku liige Sadio Mane. Esmaspäevases 2:1 võidumängus Burnleyga ületas Mane käitumine juba igasugused normaalsuse piirid. Ta ei rõõmustanud enda löödud juhtvärava üle ning, mis veelgi imelikum, oli silmnähtavalt kurb ja endassetõmbunud, kui kogu ülejäänud meeskond pärast matši lõppu Ragnar Klavani lisaminutitel sündinud võiduväravat tähistas. 

Kui Coutinho tusase oleku põhjust teavad kõik, siis Mane osas on olukord segasem. Pärast vigastuspausilt naasmist pole eelmise hooaja üks säravamaid mängijaid end parimast küljest suutnud näidata. Pahane on välejalg olnud nii Kloppi peale, kes ta mitmel korral põhikoosseisust välja on jätnud (tihedal mänguperioodil andis Klopp kõigile Liverpooli põhimeestele vahel puhkust), kui ka Liverpooli poolehoidjate peale, kes oma rahulolematust tema kehvapoolse mänguvormi üle on välja näidanud. Arvatakse ka, et Mane ei suuda lihtsalt leppida sellega, et Salah tänavu nii palju väravaid on löönud ja seetõttu ka temast rohkem tähelepanu pälvib. See veel puuduks, et Mane sarnaselt Coutinhole enneaegselt klubist lahkuda tahaks.

Klopp teeb kõik endast oleneva, et oma hoolealuseid õnnelikena hoida. Neljapäeval, päev enne meeskonna karikamängu Evertoniga, viibivad nii Mane kui Salah Aafrikas, kus selgub maailmajao parim mängija. Senegallane ja egiptlane kuuluvad Dortmundi tähe Pierre-Emerick Aubameyangi kõrval nomineeritute hulka ning Klopp ei pidanud õigeks neil gaalale minemist keelata. Kuna tagasi lendab duo alles ööl vastu reedet, pole välistatud, et Evertoni vastu nad ei mängi.

Sadio Mane.
Sadio Mane. Foto: OLI SCARFF/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles