Kuu ajaga triatleediks? Jah, saab küll!

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed, kui motivatsioonist ja jaksust puudu tuleb, siis vaadake: tublid
triatleedid TriStar111-l köidavad isegi kaunitaride pilke.
Mehed, kui motivatsioonist ja jaksust puudu tuleb, siis vaadake: tublid triatleedid TriStar111-l köidavad isegi kaunitaride pilke. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

Suvise TriStar111 Estonia läbimiseks ei pea olema üliinimene, kinnitab Eesti edukamaid triatleete Ain-Alar Juhanson. Piisab vaid endale püstitatud eesmärgist ja läbimõeldud treeningust.

Kui kiiresti on algajal võimalik saada sellisesse seisu, et teha kaasa Pühajärvel TriStar111 Estonia triatloni 1 + 100 + 10 km?

Pole oluline, kas inimene on eelnevalt palju või vähe sportinud või pole ta seda sootuks teinudki. Oluline on soov endale siht seada. Kui selleks on TriStar111 Estonia triatlon, siis olen täiesti veendunud, et iga terve Eesti mees on võimeline selle distantsi läbima.

Kui on olemas mingigi ujumisoskus, siis ei kulu ettevalmistuseks rohkem kui 3–4 nädalat.

Millest alustada?

Oma uutele klubiliikmetele, kes trenni tulevad, olen soovitanud käia esmalt spordiarsti juures ja teha elementaarsed uuringud, et vältida hilisemaid terviseprobleeme. Aga kui inimene on enda tervises kindel ja tal ei ole märkimisväärseid vaegusi, saab ka ilma arstita hakkama.

Kindlasti tuleb abiks varasem vastupidavusala kogemus, näiteks Tartu suusamaratonilt, rattarallilt või rattamaratonilt. Triatlonis on tegemist ikkagi 4–6-tunnise pingutusega kolmel alal.

Kuigi triatlonis on omad tipud, on see maailmapraktikat vaadates siiski selgelt rahvaspordiala, nagu kõik suusamaratonid, jooksumaratonid ja rattarallid. Otsige alustuseks üles kohalik triatloniklubi, sest seltsis on alati segasem. Lisaks on klubides asjatundlikud treenerid, kes aitavad kindlasti hea meelga teil oma eesmärke täita.

Ilmselt heidutab paljusid kesine ujumisoskus. Mida teha?

Kes ujuda ei oska, pöördugu kohalikku ujulasse, kus on kindlasti täiskasvanute algkursus. Ujuma õppimiseks kulub kõige rohkem üks-kaks nädalat.

Kui ujumisoskus käes, siis edasi on vajalik harjutada järk-järgult pikemaid distantse.

Teine probleem on see, et paljudel pole maanteeratast. Kas maastikurattaga võib ka starti tulla?

Kuna triatlonid toimuvad asfaltkattega teedel, on parim valik muidugi maanteeratas, kuid see pole sugugi kohustuslik.

Olen näinud, kuidas triatlone on läbitud ka täiesti tavaliste tänavarataste ja maastikuratastega.

Rattatreeninguid on mõistlik teha koos sõpradega. Seltsis, nagu öeldud, on alati mõnusam. Selleks, et läbida 7. augustil triatloni sees rattaga 100 km, ei pea rattakoormused olema üüratud. Siiski peaks sõitma kaks-kolm korda nädalas korraga poolteist kuni kolm tundi.

Kui palju tuleks treenida jooksmist? Ja kuidas kolme ala vahel treeningukoormusi jaotada?

Jooksu osa on triatlonis ilmselt raskemaid, sest selleks ajaks on energiavarud vähenenud ja väsimus oma töö teinud.

Siin aitab kaasa kindlasti see, kui õnnestub teha mõned «ratas + jooks»- treeningud, mis õpetab kohanema alavahetusega.

Kolm-neli nädalat on siiski miinimumaeg, et inimene suudaks natukenegi kõigi kolme alaga tutvust teha. Mida pikem on treeninguperiood, seda lihtsam on võistluseks valmis olla.

Treeningute jaotus on väga individuaalne, aga suures plaanis võiks koormused alade vahel jaguneda selliselt: 50% rattal, 25% ujumist ja 25% jooksu.

Algajatel tuleb alustada treeninguid väga madala intensiivsusega, sest tegemist on ikkagi vastupidavusspordiga.

Kas tark on harjutada oma tugevaid alasid või tegelda pigem nõrgemate alade järeleaitamisega? Kõike ju lühikese ettevalmistusajaga ei jõua.

Olen veendunud, et oma nõrkade aladega tuleb tegeleda, aga põhirõhk peaks minema nendele aladele, milles olete tugev, sest vastasel korral võite oma tugevamate alade eelise kaotada.

Algajatel soovitan kindlasti mõelda sellele, et kõigil kolmel üksikalal oleks elementaarsed tehnilised oskused. Kogu protsess peaks olema ikkagi lõbus ja meeldiv.

Kuuldavasti on alade vahetus teinekord raske ja keeruline. Kuidas neid harjutada, ja kas neid peaks üldse harjutama?

Vahetusala võiks kindlasti harjutada ja parim viis selleks on teha kaasa mõni lühike triatlon enne TriStar111 Estoniat. Eesti triatlonikalendris on palju võistlusi, mis sobivad ideaalselt

treeninguks ja mis tõstavad kindlasti ka eneseusku. Aga vahetusala saab väga hästi ka iseseisvalt harjutada. Kõige parem viis selleks on ennekõike läbi mõelda, milliseid tegevusi mis järjestuses peab tegema, ja siis see praktikas järele proovida.

Iga vastupidavusala puhul on oluline puhkus. Kui palju tuleks seda endale võimaldada?

Puhkus on väga oluline osa treeningust, sest ilma puhkuseta treenides ei anna me kehale aega taastumiseks, mis on oluline osa treeningute positiivsest mõjust. Samas on puhkuse ja treeningute suhe väga personaalne ja sõltub paljuski igaühe tasemest ja varasemast treeningukogemusest. Algajatele soovitaks kindlasti kahte puhkepäeva nädalas.

Paluks teilt lõpetuseks üks kasulik nipp, mis algajal triatleedil oma elu esimesel võistlusel igal juhul marjaks ära kulub!

Pisikesi ja suuri nippe on palju, aga usun, et algajatele on parimaks nipiks hea seltskonna leidmine oma treeningutega alustamiseks. Selleks võib olla sõpruskond või kohalik klubi või kes tahes.

Koos on asju alati lihtsam teha kui üksinda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles