Auhinnaraha jagamine tekitab suusatajate seas paksu verd

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de Ski esikolmik rõõmustab poodiumil. Auhinnaraha saavad nad aga seekord vähem
Tour de Ski esikolmik rõõmustab poodiumil. Auhinnaraha saavad nad aga seekord vähem Foto: ANDREAS SOLARO/AFP

Vahetult enne murdmaasuusatamise hooaja algust kinnitati uus preemiasüsteem, kus MK-etappide võitjad teenivad vähem raha. Pärast ränka Tour de Ski-d on teema taas päevakorda tõusnud, sest ka tuuri võitjad teenisid vähem raha. 

Kuigi selle hooaja tippsündmuseks on Pyeongchangi olümpiamängud, peetakse hooaja jooksul 29 MK-etapi osavõistlust. Iga võistlusala auhinnafondis on 40 000 Šveitsi franki, mis jagatakse ära senise esikümne asemel hoopis TOP20 sekka jõudnud suusataja vahel.

Preemiaraha MK-etappidel:

  • 1.koht: 10 000 Šveitsi franki eelmise aasta 15 000 frangi asemel
  • 2. koht: 7500 Šveitsi franki eelmise aasta 10 000 frangi asemel
  • 3. koht: 5000 Sveitsi franki jääb kehtima

Preemiaraha Tour de Ski üldvõitjale:

  • 1. koht: 55 000 Šveitsi franki eelmise aasta 90 000 frangi asemel
  • 2. koht: 40 000 Šveitsi franki eelmise aasta 50 000 frangi asemel
  • 3. koht: 27500 Šveitsi franki eelmise aasta 30 000 frangi asemel

Teema tekitas probleeme juba oktoobris, kui soomlane Iivo Niskanen võttis Twitteris sõna: «Kui sportlased hääletavad auhinnaraha kohta, siis 80% hääletavad loomulikult selle poolt, et TOP20 saavad raha. 100% hääletanutest pole kunagi esikümnes olnud.»

Otsuses olid pettunud ka Norra suusatähed. «Naeruväärne, et võetakse raha nendelt, kes näitavad parimaid tulemusi, ning antakse neile, kes lihtsalt hästi suusatavad,» sõnas Emil Iversen NRK-le.

Petter Northug tegi juba siis endale omaselt sarkastilise nalja, tulles lagedale ideega, kus sportlased võiksid hoopis ise maksta. «Suusaliit võiks tekitada maksusüsteemi, kus esimene koht maksab kõige vähem ning viimane koht kõige rohkem. Nii saab neid aeglase liikumise eest karistada.»

Pärast Tour de Ski-d ongi paljud sportlased nõutud. Teisena lõpetanud Martin Johnsrud Sundby kurtis, et suusatajate sissetulek kahaneb. «Oleme maailmas ainsad sportlased, kelle sissetulekud on 1995. aastast alates stabiilselt langenud,»vahendas tema sõnu VG.

 Tour de Ski neljandat korda võitnud Dario Cologna rääkis aga Šveitsi meediale, et maailm on pidevas muutumises ning reegleid muuta ei saagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles