Kõigi aegade suurima olümpiasportlase pihtimus: kaalusin korduvalt enesetappu (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Michael Phelps on võitnud karjääri jooksul 32 olümpiakulda.
Michael Phelps on võitnud karjääri jooksul 32 olümpiakulda. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX

Olümpiamängudelt 23 kuldmedalit võitnud ja sellega kõigi aegade edukaima sportlase tiitlit kandev ujuja Michael Phelps tunnistas, et kaalus karjääri tippaastail korduvalt enesetappu.

Esimest korda juhtus see ameeriklase sõnul pärast 2004. aastal peetud Ateena olümpiamänge. Madalpunkt saabus aga kaheksa aastat hiljem Londoni mängude järel ning siis pöördus Phelps viimaks abi saamiseks spetsialistide poole. «Langesin iga olümpia järel depressiooni,» tõdes Phelps BBC vahendusel. «Mäletan esimest päeva, mil ravile läksin. Värisesin üle kogu keha, sest oli ees ootava muutuse pärast nii närvis.»

Phelps teatas pärast Londoni mänge karjääri lõpetamisest, kuid tuli kaks aastat hiljem tagasi võistlusrajale. Enda sõnul mõistis ta probleemi ulatust siis, kui oli end «kolmeks kuni viieks päevaks» magamistuppa sulgenud. Rios võitis ameeriklane viis kulda ja hõbeda ning loobus siis teistkordselt. Phelps märkis aga, et vaimsetest probleemidest üle saamine pakkus talle isegi rohkem rõõmu kui kõik olümpiavõidud.

«Need hetked ja tunded on valgusaastate võrra eespool olümpiakulla võitmisest,» lausus Phelps, kõneldes Chicagos toimunud vaimset tervist käsitleval konverentsil. «Olen erakordselt tänulik, et ma raskel hetkel kätt enda elu külge ei pannud.»

Märksõnad

Tagasi üles