Inglismaa leinab jalgpallikoondise legendaarset kaptenit

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmy Armfield, Blackpooli klubi legend ja Inglismaa koondise pikaaegne kapten, suri 82-aastaselt.
Jimmy Armfield, Blackpooli klubi legend ja Inglismaa koondise pikaaegne kapten, suri 82-aastaselt. Foto: PA Photos/PA Wire/PA Images/Scanpix

Inglismaa jalgpalliüldsus on leinas, sest 82-aastaselt suri endine rahvusmeeskonna kapten Jimmy Armfield.

Nii rahvuskoondises kui ka koduklubis Blackpoolis kaptenipaela kandnud Armfield esindas Blackpooli 627 mängus, mis on tänaseni klubi rekord. Inglaste seni ainsast triumfist MMil ehk 1966. aasta finaalturniirist jäi Armfield aga vigastuse tõttu eemale. 43 aastat hiljem andis FIFA talle austuse märgiks siiski MMi võitjamedali.

17 aastat Blackpooli eest mänginud Armfield oli klubi kapten üle kümne aasta. Inglismaa koondises debüteeris ta 1959. aastal ning oli aastatel 1962-66 koondise kapten 15 mängus. Varbavigastus tõmbas MMile sõidule aga kriipsu peale. Lõpuks jäi Armfieldi arvele 43 koondisemängu.

Treenerina tõstis ta Boltoni 1973. aastal esiliigase ning kolis kaks aastat hiljem Leedsi tüüri juurde, viies klubi Euroopa Karika finaali. Seal kaotati siiski 0:2 Müncheni Bayernile. Alates 2010. aastast kannab Blackpooli staadioni üks tribüün tema nime.

«Nii meeskonnakaaslase, vastase kui ka sõbrana oli Jimmy kahtluseta üks ausamaid ja siiramaid härrasmehi, keda mul oli au tunda. 1960ndatel aastatel oli ta kahtluseta Euroopa parim paremkaitsja,» lausus Sir Bobby Charlton, kes mängis Armfieldiga esmakordselt samas meeskonnas juba sõja ajal.

Pärast mängijakarjääri lõppu juhendas Armfield Boltoni ja Leedsi klubisid, töötas Inglismaa Jalgpalli Liidus ning tegutses raadiokommentaatorina. Alates 2016. aastast sai ta aga vähiravi, olles elu jooksul raske haiguse korra juba seljatanud. Perekonna teatel lahkus Armfield siit ilmast vaikselt ja rahulikult lähedaste keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles