FIFA kinnitus: videokohtuniku süsteem jõuab suvisele MMile

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea klubi maskotid uurivad videokohtuniku süsteemi, mida katsetati Inglismaa liigakarika poolfinaalis, kus kohtusid Chelsea ja Arsenal.
Chelsea klubi maskotid uurivad videokohtuniku süsteemi, mida katsetati Inglismaa liigakarika poolfinaalis, kus kohtusid Chelsea ja Arsenal. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) kommertsjuht Philippe Le Floc’h lausus, et suvisel MM-finaalturniiril kasutatakse kindlasti videokohtuniku (VAR) süsteemi.

VAR on juba olnud prooviks kasutusel sellistes jalgpalli suurriikides nagu Itaalias, Saksamaal ja Inglismaal. «VAR tuleb kindlasti. On hea, kui saame tehnoloogiat kasutada, sest see suurendab aususe määra,» vahendab Sky Sports Le Floc’hi sõnu. Ühtlasi otsib FIFA tema sõnul juba praegu VARi süsteemile sponsoreid, sest sellisest reklaamist on huvitatud paljud tehnoloogiaettevõtted.

Lõpliku ja ametliku otsuse VARi kasutamise kohta teeb 2. märtsil kogunev reeglitekomisjon IFAB. Sinna kuuluvad neli Briti saarte assotsiatsiooni ja FIFA esindus. Brittidel on igaühel üks hääl ja FIFA-l neli, reeglimuudatuse vastuvõtmiseks on vaja, et kaheksast häälest vähemalt kuus oleksid positiivsed.

IFAB on alates 2016. aasta märtsist kogunud VARi puudutavaid andmeid ja need näitavad, et videokohtuniku süsteemi on seni kasutatud 804 mängus. Õige otsuse tegemise protsent on aruande hinnangul 98,9. Mängu jooksul on VARi poole pöördutud keskmiselt alla viie korra, kusjuures 68,8 protsenti kohtumistest on kulgenud ilma vajaduseta VARilt abi otsida.

Kohtunikud saavad video abi kasutada neljal juhul: väravaolukorda puudutava «selge ja ilmselge kohtuniku eksimuse», penalti määramise, punase kaardi andmise või mängija identiteediga eksimise puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles