Eesti rallieksperdid Tänaku kärmest kohanemisest: väga muljetavaldav!

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja Monte Carlo rallil
Ott Tänak ja Martin Järveoja Monte Carlo rallil Foto: Andre Lavadinho/imago/PanoramiC

Ott Tänak suutis juba oma esimesel rallil Toyota ridades edestada kõiki tiimikaaslasi ning lõpetas koduradadel kihutanud Sebastien Ogier' järel teisel kohal. Kodused rallieksperdid rõhutavad, et kuigi esitus oli muljetavaldav, ei tohi tulemust ülehinnata – Monte Carlo on ikkagi Monte Carlo.

«Väga muljetavaldav,» võtab Tänaku esituse tänavuse hooaja avarallil kokku Eesti Autospordi Liidu juhatuse esimees Erik Lepikson, kes käis meie mehele koha peal kaasa elamas. «Monte Carlos teatavasti väga palju ei määra, milline on su auto, vaid asi on sõitjas ja Ott on Ott.»

«Niipalju, kui on olnud võimalust jälgida, siis on tema poolt ikka väga positiivne ettevõtmine. Seda on tegelikult juba öelnud ka tiimipealik (Tommi Mäkinen), et alles esimene võidusõit, aga juba autoga sina peal,» lisas omaltpoolt Margus Murakas.

«Iga asi vajab harjumist – et aru saada tehnilisest võimekusest ja sellest, kuidas seadistada masin endale sobivamaks. See oleneb sõitjast – kellele on selleks vaja 100, kellele 1000, kellele 10 000 kilomeetrit.» Tänak kuulub ilmselgelt nende esimeste sekka.

Ka Murakas toob välja, et hooaeg ei alga teps mitte kõige traditsioonilisema võistusega, kus hilisemad jõujooned selgelt välja joonistuvad: «Eks Monte Carlo on suuresti fortuunaga seotud ralli: kes teel püsib, see ka kõrgel lõpetab. Pigem tuleb seal hoida tagasi kui peal. Aga Ott on suutnud asju väga kenasti kontrolli all hoida ja on selge, et tühja koha pealt sellised asjad ei tule.»

Lepikson nõustub: «Nendes oludes ja uue autoga sellist kiirust näidata on ikka müstiline. Aga see on alles aasta avaralli, ärme veel tibusid loe.» Et meie mees suutis kohe aasta esimesel võistlusel teha ära mõlemale oma tiimikaaslasele, eksperdile üllatav ei ole.

«Kui aus olla, siis me isegi natukene ootasime seda. Jari-Matti (Latvala) karjäär on ikkagi juba langusteel ja Esapekka (Lappi) hakkab alles oma esimesi tippe võtma.» Sisuliselt oli sõnum sama, mis Murakal: Montes loeb rohkem sõitja kui masin.

Teine koht oli Tänaku jaoks ka parim võimalikest. Ta hoidis küll enamiku nädalavahetuse Ogieri surve all, kuid esikoht kuulus siiski kindlalt nendel teedel poisipõlvest saati kihutanud viiekordsele maailmameistrile.

«Kui tulemusi vaadata, siis Ogier sõitis oma tulemused ära ralli esimesel katsel (võitis Tänakut keerulistes oludes 37 sekundiga – toim) ja eile esimesel katsel (minutiga) ning ülejäänud aja on ta olukorda kontrollinud. Asi on selles, et tal on neil teedel ohtralt kogemusi ja ta oskab neis sõita targemalt kui kõik teised. Kui on kuiv asfalt, siis seal võib Ott kiirem olla sekunditega, aga kui keerulised olud, siis on Ogier parem minutiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles