Dakari rallilt M-Sportile appi tulnud kaardilugeja: ma ei teeks seda enam mitte kunagi

Merili Luuk, Monte Carlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xavier Panseri pidi puhkuselt ootamatult taas kaardilugejaks hakkama
Xavier Panseri pidi puhkuselt ootamatult taas kaardilugejaks hakkama Foto: Twitter / M-Sport

46-aastane kaardilugeja Xavier Panseri naasis Dakari rallilt mõttega, et niipea ta kuskile võistlema ei lähe. Saatus tahtis teisiti ning pärast väsitavat kõrberallit oli ta sõitmas juba Monte Carlo lumistel mägiteedel. Temperatuuride erinevus oli 40 kraadi.

«Jõudsin pühapäeva õhtul tagasi Poola ning esimest korda elus pidi mind üles äratama, et ma lennukist maha saaks. Mulle öeldi, et meie lennul oli palju turbulentsi. Olen viimase 60 tunnist maganud 39 ja ma olen inimene, kes magab väga vähe! Ülesõitudel tegin vahel miniuinakuid. Rallit hakkasin nautima alles reede pärastlõunal,» kommenteeris Panseri väsitavat nädalavahetust. 

Läheme ajas tagasi algusesse.

Panseri osales Dakari rallil ning sai seal Khalid al Qassimiga kuuenda koha. 14 ränkrasket kiiruskatset seljataga sõitis ta rahumeeli esmaspäeval koju Poola ning võttis korraks aja maha. Kolmapäeval asus ta aga teele Lausanne'i poole, et vaadata Ronde du Jurale rallit. 

Khalid Al Qassimi ja Xavier Panseri Dakari rallil
Khalid Al Qassimi ja Xavier Panseri Dakari rallil Foto: ANDRES STAPFF/REUTERS

Vaevalt oli Panseri lennukilt maha saanud, Lausanne’i poole sõitma asunud kui telefoni sisse lülitades tervitas teda sõnumilaviin. 

«Võta vastu! Kus sa oled? Miks sa tagasi ei helista?» küsis temalt Bryan Bouffier, M-Spordi sõitja, kes oli Panserile jätnud lugematul arvul vastamata kõnesid ja sõnumeid. «Sa pead kohe Gapi tulema!»

Sõpra hätta ei jäta

Teadmata, milles asi, sai Panseri aru, et midagi tõsist on lahti - endine paarimees Bouffier ei kutsuks teda niisama Gapi rallit vaatama. Tee peal sai ta teada, mis oli juhtunud – Bouffier ja tema kaardilugeja Jerome Degout sattusid teel Monte Carlo rallile liiklusõnnetusse ning Degout murdis rangluu.

«Sel hetkel sain aru, et ma ei saa Bryanit pasa sisse jätta. Aga teisalt olin ma ise hädas. Lõpuks saime autoga sõita Grenoble’isse, kust võttis mind peale keegi M-Sportist. Jõudsin 15 minutit enne kontrollaja lõppu ralliparki ning läksin shakedown'ile ilma kella, pliiatsi, ühesõnaga kõigeta! Mul oli Jerome kiiver, ma sain ka Jarmo Lehtineni vana kombinesooni. Mulle anti ka kellegi aluspesu. Puhas, muidugi.»

Bryan Bouffier ja Xavier Panseri Monte Carlo rallil
Bryan Bouffier ja Xavier Panseri Monte Carlo rallil Foto: @World / M-Sport

Testikatse oli Panseri jaoks sõna otseses mõttes testikatse, sest Degout’ märkmetest polnud tema sõnul suurt kasu. «Ta kasutas teisi tähistusi ja teisi sõnu, nii et sain aru, et pean kõik totaalselt ümber kirjutama. Vahe polnud küll suur, aga kui olen ikka sekundi jagu maas, on see tõeliselt tüütu.»

Ralli alguseks sai Panseri endale kõik kokku laenatud – Eric Camilli kaardilugeja käis supermarketis talle pabereid ja pliiatseid ostmas, Sebastien Ogier’ abiline Julien Ingrassia laenas talle ühe kella. Ka vigastatud Degout aitas Panserit nii palju kui sai ja andis talle viimase hetke infot. Magama jõudis ta alles neljapäeva pärastlõunal, paariks tunniks, sest juba õhtul kell 21.43 oli avakatse start. 

«Ma ei teeks seda enam mitte kunagi. Minu väsimust ilmestab kõige paremini see, et jäin pärast viimast katset autos magama. Pärast kõige raskemat Dakari rallit ja veel segasemat Monte Carlot on see mu elus esimene kord, kus ma olen väga väsinud.» 

Panseri ja Bouffier said Monte Carlo MM-rallil kaheksanda koha. Bouffier osaleb M-Sporti masinaga MM-rallil ka hooaja neljandal etapil Korsikal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles