Häbistatud Soome suusatreener pilkas Venemaa-uudise valguses kodumaa dopingukütti (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari-Pekka Kyrö
Kari-Pekka Kyrö Foto: Iltasanomat

Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) tänane Venemaa sportlasi soosiv otsus tegi rõõmu ka Soome spordiajaloo kõige kurikuulsama skandaali peaarhitektile ehk Kari-Pekka Kyröle. 2001. aastal peetud Lahti MMi ajal hoolealuseid keelatud ainetega turgutanud ja rahvusliku häbi põhjustanud Kyrö kasutas võimalust, et saata sapised tervitused Harri Syväsalmile, kes juhib Soomes antidopinguliikumise eest vastutavat SUEKi ehk Soome spordi eetikakeskust.

«See on hea uudis. CAS kritiseeris seda, mis puudutab WADA suhtumist, rahvuste eristamist ja tõendite oma suva järgi tõlgendamist. Soomes esindab kõike eelikirjeldatud Harri Syväsalmi, kes käib, mõõk käes, lahendamas poolikuid juhtumeid,» ironiseeris Kyrö. Lisaks oli tal Syväsalmile lihtne soovitus: «Harril oleks tagumine aeg pensionile minna.»

Kyrö meelest ohverdasid ROK ja WADA tõe vaatemängu altarile. «Nende väitel toimus Sotšis midagi sellist, mis teeb sajakordselt silmad ette kõikidele Bondi-filmidele. Selles kõiges võibki muidugi olla terake tõde, kuid mingil põhjusel esitleti seda versiooni kui absoluutset tõde. Nagu keskaja kirikus,» pahandas Kyrö. «Venemaal on jätkuvalt koondis, mis võib võita olümpiakuldasid. Aga kui kullani jõudmine on muudetud nii keeruliseks, on see peaaegu võimatu.»

Lahti skandaali järel eluaegse tegutsemiskeelu saanud Kyröt on püüdnud suusaeksperdiks meelitada paljud kanalid, kuid mees on kõigist teleesinemistest seni keeldunud. Nüüd tegi katset olümpia ülekandeõigusi omav Discovery, kelle Eurospordi-stuudio asub Kopenhaagenis.

«Kutse tuli 10. veebruariks, kui Krista Pärmäkoski võib võita naiste ühisstardis ja Kaisa Mäkäräinen laskesuusatamise sprindis medali. Tulekul võib olla Soome spordi suurpäev. Oleksin olnud õhtuse saate külaline ja tahtsingi tegelikult Taani sõita, aga pidin sellest ära ütlema,» tõdes Kyrö. «Põhjus oli põhimõtetes. Kui aus olla, siis pean Eurospordi suusakajastust nii kõrgetasemeliseks, et ei tahtnud oma nimega neile lisavaatajaid tuua,» esines Kyrö huvitava selgitusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles