Ülejooksik paljastab, kuidas tegelikult Põhja-Koreas jäähokit mängitakse (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pyeongchangi taliolümpiamängudel langeb ülisuur tähelepanu ühisele jäähokinaiskonnale, mis koosneb Lõuna- ja Põhja-Korea sportlastest. Enda sportlaskarjääri Põhja-Koreas alustanud, ent 1997. aastal Lõunasse pagenud Hwangbo Young meenutas Reutersile, kui karmi alaga suletud riigis tegu oli.

«Põhja-Koeras olid treeningtingimused väga karmid. Meil ei olnud isegi siseliuvälja, nii et saime mängida vaid talvel,» rääkis Young. «Ehitasime ümber staadioni aia ja tekitasime sinna peale jää.»

Pärast Põhja-Koreast lahkumist oli Young mõistagi paaria. Ta kohtus oma kunagiste tiimikaaslastega kunagi hiljem Aasia mängudel, ent soojast taasühinemisest polnud juttugi. «Ma üritasin nendega rääkida, aga nad kutsusid mind ülejooksikuks, kes reetis oma kodumaa,» jagas mälestusi nüüd lapsi treeniv Young.

Korea hokinaiskond koosneb Pyeongchangi mängudel 23 kohalikust mängijast ning 13 Põhja-Korea sportlasest. Matšideks tohib üles anda kuni 22 mängijat ning Rahvusvahelise Olümpiakomitee kehtestatud nõuete järgi peavad neist vähemalt kolm olema põhjakoeralased.

«Põhja-Korea mängijad, kes meie võistkonnaga liituvad, soovivad samuti võita. Usun, et võitleme ühise eesmärgi, olümpiamängudel edukas olemise nimel ja see peaks võistkonna sisekliimale kasuks tulema,» sõnas Lõuna-Korea hokinaiskonna treener Sarah Murray, kes algselt ei olnud ühiskoondise loomise toetaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles