Traditsioonilist ja iidset spordiala ähvardab olümpiakavast eemaldamine

Hindrek Pärg
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlane Michael Conlan (vasakul) tümitamas venelast Vladimir Nikitinit. Kohtunikud andsid lõpuks võidu aga Vladimir Nikitinile.
Iirlane Michael Conlan (vasakul) tümitamas venelast Vladimir Nikitinit. Kohtunikud andsid lõpuks võidu aga Vladimir Nikitinile. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitte (ROK) president Thomas Bach ähvardab poksi olümpiakavast välja visata, kui spordiala rahvusvaheline alaliit probleeme ei lahenda.

Bachile valmistab Rahvusvahelise Poksiliidu (AIBA) juures mure mitmeid asju, nagu näiteks alaliidu uus ajutine president, segadused finantsidega, kohtunikesüsteemi reformimise projekti läbikukkumine ja korraliku antidopingu programmi puudumine.

„Oleme äärmiselt mures AIBA juhtimise üle,“ sõnas Bach. „Saime murettekitava raporti, mille taustal otsustasime alaliidu tulevase rahastamise lõpetada.“

ROK avas ka AIBA kohta uurimise, mida juhib olümpiakomitee eetikakomisjoni juht. „Olümpiakomitee juhtkond pole rahul AIBA poolt koostatud raportiga, mis kajastas organisatsiooni juhtimist, finantsilist poolt, muresid kohtunike ja dopinguga,“ sõnas Bach. „ROK-il on õigus poksimine 2020. aasta Tokyo mängude kavast eemaldada.“  

AIBA ajutiseks juhiks sai Usbekistani kodanik Gafur Rakhimov, keda seostatakse allmaailmaga. USA rahandusministeerium väitis mullu, et 66astane usbekk on riigi juhtivaid kriminaalne ning oluline isik heroiinikaubanduses, kohalik meedia on kutsunud teda maffiabossiks. Rakhimov on AIBA asepresident olnud alates 1998. aastast.

Bach kahtleb ka AIBA kindlas seisukohas, et Rio olümpiamängudel polnud ühtegi kokkuleppematše. ROK viitab meeste raskekaalu finaalile, kus kuldmedali võitnud Jevgeni Tištsenko oli terve matši Vassili Leviti vastu hädas ning pigem kaitsepositsioonis, kuid ometi krooniti tema olümpiavõitjaks.

Samuti on küsimärgi all iirlase Michael Conlani kaotus kukk-kaalu veerandfinaalis venelasele Vladimir Nikitin. Iirlasest maailmameister domineeris tervet matši, kuid ometi pääses nelja parema hulka tema vastane.

„AIBA komitee koostatud raportis lükati meie mured ümber. Ometi on kohtunike küsimus üks põhjustest, miks rahastasime peatasime. Soovime siiani Rio olümpial tehtud otsustele tõendeid, mis peegeldavad silmaga nähtut,“ sõnas Bach.

AIBA nimetas olümpiakomitee otsust äärmiselt pettumust valmistavaks, kuid on valmis probleeme lahendama. Järgmise kuue kuu jooksul rakendatakse uus plaan ning 30. aprillil esitatakse ROK-i poolt nõutud uus raport. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles