Soome panustas Eesti määrdemehele ja võitiski!

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Are Mets loodab Soome suusatajad kullale aidata.
Are Mets loodab Soome suusatajad kullale aidata. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
  • Are Mets on aidanud olümpiakullani Andrus Veerpalu ja Justyna Kowalczyki.
  • Nüüd hoolitseb eestlane Soome suurlootuse Kaisa Pärmäkoski suuskade eest.
  • Soomlaste suusakoondis sihib Pyeongchangist seitset medalit.

Kui Eesti murdmaasuusatajad pole enam mõnda aega maailma absoluutset tippu puudutada saanud, siis Eesti määrdemeeste hiilgeaeg kestab edasi. Eesti suusatamise kuldajal vägevad tuleristsed saanud meistrimehed on kõrges hinnas ja tööl mitmeski tiimis. Üks neist on Are Mets, kes täna vastutas Iivo Niskaneni suuskade eest. Soomlase, kes võitis meeste 50 km klassikamaratoni. 

2002 Salt Lake Citys ja 2006 Torinos vastutas Mets Andrus Veerpalu kullasuuskade määrimise eest ning 2010 Vancouveris ja 2014 Sotšis aitas ideaalselt määritud suuskadega kuldmedalini poolatari Justyna Kowalczyki. Kuldmedal neljal olümpial järjest on väga kõva sõna ning Soome suusakoondis loodab vargsi, ent kogu hingest, et nende tippsuusatajate sõiduvahendite eest hoolitseva Metsa kuldne seeria jätkuks.

Pyeongchangis Soome murdmaakoondist juhtiv Olli-Pekka Kärkkäinen selgitas Postimehega vesteldes, et Metsa roll hooldetiimis on väga suur. «Töö on korraldatud nii, et kõigil liikmetel on mingid kindlad ülesanded, aga lisaks on igal hooldajal ka kindlad sportlased, kellega ta tegeleb. Are teenindab Krista Pärmäkoskit ja Matti Heikkineni ehk meie absoluutseid tippe. Me hindame teda väga kõrgelt,» rääkis Kärkkänen.

«Jah, Lahtis oli väike nagistamine, aga Are on meie jaoks kulda väärt. Sääraseid ülereageerimisi vahel ikka juhtub.»

Metsa eelmised töökohad olid tuntud klassikaspetsialistide, Andrus Veerpalu ja Justyna Kowalczyki juures. Ning klassikatehnikasuusad, kus tuleb paika saada nii pidamine kui ka libisemine, on Kärkkäineni sõnul eestlase põhiline vastutusala ka Soome tiimis. «Soome suusahooldajate seas hinnatakse Aret väga kõrgelt. Tema oskused on ekstraklassist ning meie jaoks väga tähtsad,» ütles Kärkkänen.

Vastutus kasvas veelgi

Eelmise aasta Lahti MMil sattus Metsa töö luubi alla, kui naiste 10 km klassikasõidus alles 38. kohaga leppinud Anne Kyllönen nähvas finišis: «Me ei tule määrimisega toime. Tundub, et sellise ilmaga ei ole mul üldse mõtet starti minna. Õiget lahendust ei leitud. Peame Arega koos asja harjutama. Tegelikult oskab ta suuski määrida küll.»

Vaatamata tollele episoodile 2015. aastal Soome koondisega kolmeaastase lepingu sõlminud Metsa vastutust uue hooaja eel mitte ei vähendatud, vaid suurendati, sest tema hoole alla anti Soome naiste peamine medalilootus Pärmäkoski. «Jah, Lahtis oli väike nagistamine, aga Are on meie jaoks kulda väärt. Sääraseid ülereageerimisi vahel ikka juhtub. Soome koondis on väga uhke, et Are on meie hooldetiimi liige. Soovime, et koostöö jätkuks,» rõhutas Kärkkäinen eile.

Eesti vast tunnustatuima määrdemehe aadressil jagas mitmekesist kiitust ka Pärmäkoski. «Meie koostöö sujub väga hästi. Are on väga kohusetundlik ja initsiatiiviks määrdemees, kes teeb palju tööd  ja annab alati endast parima. Tema teadmiste pagas on väga suur ja tuleb tervele Soome koondisele eriti just pidamismäärdeid silmas pidades tohutult kasuks,» sõnas Soome parim naissuusataja Postimehega vesteldes.

Kõrged ootused

«Eelmisel aastal oli mul teine suusahooldaja ja Arega teen nii tihedat koostööd esimest hooaega, ent seni on kõik läinud väga edukalt – suuskadega oleme õnnestunud igal võistlusel, mul puudub igasugune põhjus kaevata,» ütles jaanuaris Planicas karjääri esimese MK-etapi (10 km eraldistart klassikalises tehnikas) võitnud Pärmäkoski.

Kõik peab sama hästi toimima ka Pyeongchangis, sest põhjanaabrite ootused oma murdmaakoondise suhtes on kõrged. «Eelmisel aastal saime Lahtist viis medalit ja see on meie jaoks miinimumeesmärk. Olümpiakomitee siht Pyeongchangis on kümme medalit, mis tähendab, et suusatamisest on vaja saada ilmselt vähemalt seitse medalit. Usun, et võistkond on selleks võimeline. Olukord on hea, aga praegu pole veel ühtegi medalit võidetud. Tõsi, ka kaotatud mitte,» lausus Kärkkäinen.

Hea määrdetööta pole võimalik medaleid võita. Seega sõltub Soome medalilootuste täitumine väga olulisel määral Are Metsast, kes neljal eelmisel olümpial alati oma sportlase kullavõiduni aidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles