Kergejõustikulegend tähistab juubelit

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Palu.
Uno Palu. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Täna täitub 85. eluaasta Eesti kõigi aegade ühel silmapaistvamal kümnevõistlejal, 1956. aasta Melbourne'i olümpia neljandal mehel Uno Palul.

Kergejõustikuliidu kodulehe vahendusel soovib vanameistrile spordisõprade poolt õnne ja tervist teine Eesti kergejõustikulegend, spordiajakirjanik ja statistik Erlend Teemägi (88). Siinkohal edastame ka Teemägi õnnitluse:

Palju õnne, kergejõustikukuningas Uno Palu!

Nii tituleerisime Sind, kui spordilembene eestlaskond valis Su kui Heino Lipu mantlipärija Eesti parimaks sportlaseks Melbourne’i olümpiamängude aastal 1956 ja Euroopa meistrivõistluste hooajal 1958.

60 aastat tagasi põlistasid Eesti rekordite püstitajana ja Vana Maailma meistrivõistluste hõbemedalivõitjana Stockholmis spordiannaalidesse unustamatu superhooaja – alates viievõistluserekordist aprillis kolmanda kümnevõistluserekordini novembris, sekka seitse rekordtulemust tõkkejooksudes.

1960 trotsisid mehiselt Heino Lipu saatust. Selle asemel, et kaitsta oma reputatsiooni olümpiaareenil tuli anda tiivad meeskondlikule kümnevõistlusele koduses Pärnus. Ilmataadi vimpkat trotsides võtsid eeskujuandvalt kätte luua ja primitiivsed veetõrjevahendid. Meeskonnakaaslaste võistluseelsete pingutustega sai üleöö tormist ja vihmast räsitud võistlusareenil teoks  ajalooline maavõistlus.

Olid iidoliks noorele Rein Aunale, järgmisel kümnevõistlusematši liidrina Priit Paalole ja Jüri Otsmaale. Sinu jälgedes väärikalt astunud Toomas Berendseni initsiatiivil võistlevad noored kümnevõistlusejüngrid tänaseni Uno Palu auhinnavõistlustel.

Ole tänatud! Elagu kümnevõistlus, meie ala!

Uno Palu
Uno Palu Foto: Internet
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles