Rootsi ralli statistikapomm: Tänaku kaks tippmarki ja 384 naastuga rehv

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Kuldar Sikk 2012. aasta Rootsi rallil, kui võideti 32-meetrise hüppega Colin's Cresti õhulennuauhind. Võistlus tuli toona mootoriprobleemide tõttu katkestada.
Ott Tänak ja Kuldar Sikk 2012. aasta Rootsi rallil, kui võideti 32-meetrise hüppega Colin's Cresti õhulennuauhind. Võistlus tuli toona mootoriprobleemide tõttu katkestada. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

66. Rootsi ralli stardinimekirjas on 67 ekipaaži. Valitsevaid maailmameistreid on rooli taga kaks – Sebastien Ogier (autoralli) ja Johan Kristoffersson (rallikross). See on üks väike kild sellest faktikuhilast, mida autoralli MM-sarja teine osavõistlus meile pakub.

2 korda on Rootsi ralli tulnud ära jätta – 1990 polnud piisavalt lund, 1974 bensiini.

1400,79 kilomeetrit peavad piloodid tänavu veetma WRC-autodes. Siia lisandub veel testikatse ja teenindusala vahet aasimine.

17 kilomeetri võrra on võistlus tänavu lühem kui mullu - 19 kiiruskatset kestavad 314,25 kilomeetri jagu. Reaalsuses oli mullune võistlus aga peaaegu 50 kilomeetrit lühem, sest korraldajad otsustasid Tänaku katsevõitu võttes näidatud liiga suure kiiruse (keskmiselt 137,8 km/h) tõttu ära jätta Knoni katse teise läbimise.

23,9 protsendi ulatuses on kiiruskatsed uued. Üks kahest kiiruskatsest, mis on identne mullusega, on nüüd ralli pikima tiitlit kandev 24,88 kilomeetrine Svullrya katse.

2 mitteskandinaavlast on Rootsi ralli võinud. Mõlemad on olnud Sebastienid – Loeb ja Ogier.

4. Rootsi ralli võidu sai mullu Jari-Matti Latvala. See oli Toyota esimeseks võiduks MM-sarjas pärast 1999. aastat.

115,4 km/h oli mullu Latvala keskmine kiirus, mis on ajaloo kiireim.

35 korda on Rootsi rallil osalenud Stig Blomqvist. See on rekord. Ta on selle aja jooksul võitnud 131 katset, kerkinud 16 korral poodiumile ja võtnud seitse võitu – kõik samamoodi rekordid.

45 meetrit pikk õhulend on pikim tulemus kuulsal Colin’s Crest hüppel. Sooritas selle WRC2(!) klassis võistelnud Eyvind Brynildsen 2016. aastal. Ott Tänaku ainus hüppevõit pärineb 2012. aastast, kui ta lendas 32 meetrit.

28 rehvi tohivad WRC-piloodid nädalavahetusel kasutada eeldusel, et nad läbivad testikatse vähemalt kolmel korral. Vastasel juhul on neil neli rehvi vähem.

1 valiku peavad piloodid tegema rehvide osas – kas võtta kaasa üks või kaks varurehvi. Erinevate segudega Rootsis jamamist pole, sest tohib kasutada vaid talverehvi.

384 naastu on mainitud talverehvis. Pikkust on neil 20 millimeetrit, millest käsitsi puuritud aukudest vaatab välja 6,5 mm. Ühe rehvi naastudega täitmiseks kulub 45 minutit.

10 rootslast on kokku võitnud 43 MM-rallit, mis teeb neist edukuselt kolmanda rahvuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles