Maailmakuulus Tonga lipukandja lubab Tokyos ujujaks hakata

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pita Taufatofua 2016. aasta Rio olümpiamnängudel Tonga lipukandjana
Pita Taufatofua 2016. aasta Rio olümpiamnängudel Tonga lipukandjana Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Pyeongchangi olümpia eksootilisemaid suusatajaid on kahtlemata Okeaania saareriigi Tonga lipukandja Pita Taufatofua, kelle paljas ülakeha jäi vaatajaile silma juba Rio de Janeiro mängude avamisel.

«Taliolümpial võistlemine on seni elus raskeim asi, mida ette olen võtnud,» tunnistas Taufatofua. «Lund olen näinud 12 nädalat oma elust, nüüd on käes kolmeteistkümnes.»

Rio olümpial taekwondos võistelnud tongalane on sündinud siiski Austraalias, kus talvel mägedes lund veidi leidub. «Kindel on see, et medalit ma ei võida, aga tahtsin saavutada üht suurt eesmärki, mis on minust suurem.»

Taufatofua on kindel, et osaleb ka järgmisel suveolümpial Tokyos. «Ma võin ka veel 90-aastaselt üritada olümpial võistelda, ega minu jaoks siis kõik veel läbi ole,» sõnas tongalane.

«Võib-olla üritan kolmandat ala, võib-olla teen ühel olümpial isegi kaht ala. Kuna tulin taekwondo ringist lumele, siis järgmine on ehk veega seotud sport,» vihjas ta ujumisele.

Eksootiline külaline sõnas, et ühegi tuntud suusatajaga ta pole veel Pyeongchangis vestelnud, sest nood tuiskavad temast treeningul mööda kui välgud. «Aga kui olen finišeerinud, joonud kohvi ja söönud õhtust, siis ehk on aega mõnega ka juttu vesta,» ütles Taufatofua, kes isegi taliolümpia avamisel jätkas palja ülakehaga lipukandmise tava.

«Kui minu esivanemad suutsid 1000 aastat tagasi purjetada üle Vaikse ookeani, siis selle kõrval pole 25 minutit avamisel särgita marssida mitte mingi saavutus,» tunnistas tongalane.

15 km vabastiilis suusatamise kohta arvas Taufatofua, et distants on talle liiga pikk. «Seni olen proovinud 10 km läbimist, mis on enam-vähem mu võimete piir. Kõige halvem aeg 15 kilomeetris oli mul tund ja 40 minutit, aga ma kaotasin tookord laskumisel suusa. Kuid vaim on mul valmis, et võistlus igal juhul lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles