Postimehe aruanne: kas USA hokikoondis suudab korrata 1980. aasta imet?

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ründaja Ryan Donato lõi Slovakkiale kaks väravat ja viis meeskonna 2:1 võidule.
USA ründaja Ryan Donato lõi Slovakkiale kaks väravat ja viis meeskonna 2:1 võidule. Foto: TNS/Minneapolis Star Tribune/TNS/Sip

Pyeongchangi taliolümpiamängude meeste jäähokiturniiri kolmas võistluspäev algas kohtumisega USA – Slovakkia, mille võitsid ameeriklased 2:1 (1:1, 0:0, 1:0). Postimees oli Gangneungi jäähokihallis kohal ning sai vastused järgmistele küsimustele.

Mis otsustas mängu saatuse?

Arvulise ülekaalu realiseerimine. USA mõlemad väravad viskas 21-aastane Harvardi ülikooli meeskonna ründaja Ryan Donato arvulisest ülekaalust. Kui esimesele väravale suutis Andrej Kurdna kõigest 25 sekundit hiljem vastata, siis teisele enam mitte.

Teravust, mida slovakid näitasid üleeilses mängus OARi vastu, täna polnud. Toonagi kuulus initiatiiv vastasele (OAR võitis Slovakkiaga mängides pealevisked 22:19, USA täna 31:22), aga litrit omades oli Slovakkia üleeile hoopis ohtlikum.

Muuseas, Donato näol tegemist on teise põlve olümpiasportlasega – tema isa Ted Donato kuulus 1992. aasta Albertville’i olümpial neljanda koha saanud USA meeskonda.

Kas USA hokikoondis on suuteline 1980. aasta imet kordama?

Jutud ja video Lake Placidi 1980. aasta imest jääl, kui USA üliõpilastest koosnev meeskond sai finaalis jagu Nõukogude Liidust, on toredad. Ning olukord Pyeongchangis mõnevõrra 38 aasta tagusega sarnane. NHLi mängijate mitteosalemine andis kuuest jäähoki suurriigist kõige valusama hoobi ilmselt just USA meeskonnale, kelle 25-mehelises koosseisus on sama palju Šveitsi kõrgliigaklubidesse kuuluvaid mehi (viis) kui KHLi mängijaid.

Ent kas 1980. aasta võib korduda? Ei tundu tõenäoline, sest USA esituses pole seni näha olnud meeskondlikkust, mis olümpiaturniiril väga tähtis. 39-aastane kapten Brian Gionta peab meeskonna sütitamisega kõvasti vaeva nägema, hinge oli USA meeskonna esituses vähevõitu.

Miks publik kohtunikes pettus?

Naiste alagrupiturniiri oodatuimas vastasseisus USA ja Kanada vahel eile väikest kähmlust nägi. Meeste turniiri senises kuues kohtumises oli toorutsemise eest (roughing) määratud vaid kaks kaheminutilist karistust ning USA – Slovakkia matšis lisa ei tulnud.

Teise ja kolmanda perioodi alguses kippus korra tegelikuks minema, aga joonekohtunikud olid hästi nobedalt kohal ja lahutasid hokimehed ära. Publik, kelle seas rohkesti ameeriklasi, tõi kuuldavale pettumusohke. Ilmselt harjumusest näha hokiväljakul kismasid, mis NHLis ju tavapärased (kohtunikud sekkuvad alles siis, kui üks kaklejatest ilmselgelt alla on jäänud), aga Euroopas keelatud.

Ning olümpiaturniiril mängitakse rahvusvahelise jäähokiliidu (IIHF) reeglite järgi, kus kaklemise eest ette nähtud oluliselt karmimad karistused kui NHLis. Euroopas eemaldamine mängu lõpuni ja võistluskeeld, Põhja-Ameerikas enamasti kõigest meeskonda vähemusse mitte jättev viieminutiline karistus (sest seal toimuvad kaklused vastastikusel kokkuleppel ja sama karistuse saab ka vastane).

Mida vajab Slovakkia oma väravavahilt?

Kui Slovakkia võitis 2002. aastal oma seni ainsa MM-tiitli, lõppesid nii veerand- kui ka poolfinaal, ja samuti finaal meeskonna üheväravalise võiduga. Esmalt alistati 3:2 Kanada, siis karistusvisete seerias 3:2 Rootsi ja finaalis 4:3 Venemaa. Meeskonna kapteniks ja staariks oli Miroslav Šatan, kes valiti ka turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks, ent ülitähtsat rolli etendas triumfis ka väravavaht Jan Lašak.

Kui Slovakkia alustas kolmapäeval turniiri 3:2 võiduga OARi (olümpiasportlased Venemaalt) üle, tegi väravas väga hea partii Branislav Konrad, kes sai täna täieliku puhkepäeva (jäeti koosseisust sootuks välja). Tema asemel seisis puurisuul Jan Laco, kes mängis samuti hästi, aga mitte nii hästi kui Konrad (USA teise värava puhul võinuks Laco tegutseda edukamalt). Avamängus OARi vastu näitas Slovakkia, et heal päeval võivad nad olla väga edukad, aga selleks on vaja puurivahilt perfektset partiid.

Veel midagi põnevat?

Ikka! Ilmselt USA fännide rõõmustamiseks olid korraldajad hokihalli kohale toonud pesuehtsa Ameerika laulja, saatesarja American Idol 2006. aasta osaleja ja praegu NBA meeskonna Philadelphia 76ers mängu-eelse hümnilauljana töötava Ayla Browni. Laulja laulis laulu ära ja publik plaksutas. Aga kui teisel vaheajal hakati teadustaja juhendamisel Gangnam Style’i tantsima, oli möll saalis oluliselt suurem. Less is more?

* * *

B-alagrupi teises kohtumises on täna vastamisi OAR ja Sloveenia. Tabeliseis enne toda kohtumist: USA 4 punkti (2 mängust), Slovakkia 3 (2), Sloveenia 2 (1), OAR 0 (1). Homses viimases voorus mängivad OAR – USA ja Slovakkia – Sloveenia. Esikoha peale läheb igal juhul väga põnevaks võitluseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles