Postimehe aruanne: Tšehhi kannatlikkus ületas Kanada turmtule

Andres Vaher, Pyeongchang
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhide joovastus ja Kanada kurvastus olümpiajääl.
Tšehhide joovastus ja Kanada kurvastus olümpiajääl. Foto: GRIGORY DUKOR/REUTERS

Olümpiamängude jäähokiturniiril surus Kanada Tšehhi meeskonna seljaga vastu seina, aga nood pidasid vapralt vastu ja võtsid karistusvisete seeria järel 3:2 võidu.

Postimees oli Gangneungi hokihallis kohal ja annab järgnevalt aru, mida kahe gigandi haaravas heitluses silmas.

Tšehhi trump oli tõhusam kui Kanada oma

Kaks eelmist olümpiaturniiri võitnud Kanada ja Nagano (1998) kullameeskonna Tšehhi duellis hoidsid ohje vahtralehemaa pojad. Nad juhtisid 1:0 ja 2:1, valdasid rohkem litrit, viskasid rohkem peale, kuid lõpuks võtsid eurooplased bullititega (seeria skoor 2:1) oma. Tšehhil on kahe vooru järel viis ja Kanadal neli punkti.

Täpselt nagu mängus Šveitsiga – mis võideti 5:1 – vormistas Kanada ka seekord juba esimesel kolmandikul väravaks kaks esimest arvulist ülekaalu. Seejärel kiilus masin aga kinni: teise perioodi lõpus oldi 34 sekundit jääl koguni viis kolme vastu, mis jäi kasutamata. Oskus nn. eriolukordades efektiivne olla on pikkadel turniiridel alati võtmekaalu omanud. Tšehhi ei suutnud täna küll kasutada ühtki ülekaalu kolmest, kuid oli see-eest parem karistusvisetel – mis oligi määrav.

Veel nn. eriolukordadest. Viieminutiline lisaaeg kolm kolme vastu oli äärmisel haarav – ehkki võrgud ei sahisenud – ning on tulnud selleks, et jääda.

Täpselt nagu mängus Šveitsiga – mis võideti 5:1 – vormistas Kanada ka seekord juba esimesel kolmandikul väravaks kaks esimest arvulist ülekaalu. Seejärel kiilus masin aga kinni.

Küsimärgid jäid õhku

«Siin võib juhtuda kõike,» ütles Kanada meeskonna peatreener Willie Desjardins enne võistluse algust. Ta kurtis, et ettevalmistus ei sujunud päris soovitult, mis võimendas kiibitsejates arvamust: uue näoga Kanadale mõjub NHL-i mängijate kojujäämine kõige rängemalt. Duell tšehhidega ei kinnitanud ega lükanud seda hinnangut veel üheselt ümber.

Tšehhid pidid avavoorus nägema uskumatult palju vaeva võõrustajate 2:1 alistamisega. Täna oldi juba teist nägu – mida aeg edasi, seda rohkem. Viimasel kolmandikul olid neil isegi vaat et paremad võimalused, lõpuminuti alates kolistati isegi Kanada latti. Kannatlikkus võitis.

Rene Bourque on visanud värava ja võtab vastu kaaslaste õnnitlusi.
Rene Bourque on visanud värava ja võtab vastu kaaslaste õnnitlusi. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Sports/Sipa USA

Vanameistri kiituseks

Kanada seni tulemuslikeim mängija on Rene Bourque, esimese ründekolmiku 36-aastane vasakäär. Kõik kolm väravat on meeskonna veteran visanud värava ees seistes – seejuures näitas ta tänase 2:1 tabamuse juures imelist tehnikat, valitsedes litrit umbes samamoodi nagu Liverpooli vutisatsi ründaja Mo Salah äsjases kohtumises Portoga. Samas: teise kolmandiku keskel, seisul 2:2, ei saanud Bourque taas üksi värava ees seistes litrile pihta ja eksis ka karistusvisete seerias.

Bourque mängis alates aastast 2005 kuni mulluseni NHL-is, siis kolis aga Rootsi klubisse Djurgardens. Ta on teeninud tähelepanu hea haldjana – olles ise kasvanud suhtelises vaesuses, on ta käivitanud mitmeid fonde, mis koguvad hokivarustust kehvemal järjel lastele.

Tšehhe juhib kaptenina Bourque eakaaslane Martin Erat, kellel hinge taga 881 mängu NHL-is ja käimas neljas olümpia. Neil päevil kuulub Erat Brno Kometa ridadesse ning omab tänavusest kerget seost ka Eesti hokiga. Nimelt alistasid Robert Rooba ja JYP teel Meistrite liiga võidule veerandfinaalis just Kometa.

KHL ei ole põrmugi Euroopa ainus hokiliiga

NHL-i staaride puudumisel asuti rehkendama, kui palju on kellegi ridades KHL-i mängijad. Kahtlemata ongi see Euroopa tugevaim hokiliiga, aga tänane mäng andis märku, et taoline tõde pole kaugeltki päris absoluutne.

1:0 viskas Mason Raymond Šveitsi klubist Bern; 1:1 Dominik Kubalik, kes mängib kodumaal Plzenis, aga kelle õigused kuuluvad teisele Šveitsi meeskonna Ambrile; 2:1 juba eespool tutvustatud ja Rootsi profileiba teeniv Bourque. Alles kohtumise neljanda värava au kuulus KHL-i profile: selle au sai endale Habarovski Amuri kaitsja Michal Jordan (mitte segi ajada Michael Jordaniga!). Samuti tasub lisada, et näiteks tšehhide avaväravale eelnes KHL-i suurklubi Magnitogorski Metallurgi kaitsja Chris Lee lubamatu eksimus.

Publikus oli näha ka sõdurpoisse.
Publikus oli näha ka sõdurpoisse. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS

Publik on … omapärane

Hall oli korralikult, aga mitte puupüsti täis. Lõviosa pealtvaatajaid moodustasid kohalikud – paljuski keskealised või vanemad, ja sugugi mitte ainult mehed – ja nende tähelepanu läks sageli mänguvälisele. Näiteks kostus läbiv ohe, kui kanadalase hokikepp viskel pooleks läks. Häälekamalt kui jääl toimunule elati kaasa ka muusikalistele vahepaladele. Viimastel minutitel võeti ka ise siiski üles laulujupp «Let’s go Canada, let’s go!» Jah, inglise keeles.

Enne avavilet tekitas elevust Kanada publiku sektoris tehtud intervjuu meeskonna väravavahi Ben Scrivensi õega, kes küsimusele «Kas oled esimest korda Koreas?» vastas nii: «Jah, Lõuna-Koreas esimest korda.» Saal muigas ja piiga naeris, täpsustavat küsimust «Millal käisid Põhja-Koreas?» ei järgnenud.

* * *

Täna veel sama alagrupi kohtumine Lõuna-Korea – Šveits (kell 9.40) ja seejärel kell 14.10 B-kvarteti viimase vooru mängud Slovakkia – Sloveenia ja USA - OAR. Neist viimasest valmib samuti Postimehe aruanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles