Graafik: Neuville ja Tänak – sama kiired, aga miks on üks MMi liider, teine alles viies?

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tommi Mäkinen ja Ott Tänak.
Tommi Mäkinen ja Ott Tänak. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Rootsi rallile on joon alla tõmmatud ja sellega on möödas kaks tänavust MM-etappi kuraditosinast. Kokku on kihutatud 36 kiiruskatsel ning neil näidatud kiiremate aegade osas on kaks meest pika puuga teistel eest: Ott Tänak ja Thierry Neuville on mõlemad võtnud kümme katsevõitu.

 

Ühtlasi on Tänaku ja Neuville’i kõrval veel vaid üks mees suutnud mõlemal seni peetud rallil kiiruskatse võita – selleks on belglase semu ja tiimikaaslane Hyundai ridadest, Andreas Mikkelsen.

Katsevõitude edetabel ei peegelda (kahjuks) aga kuidagi MM-i hetkeseisu. Neuville on sealgi liider, aga Tänaku leiame alles viiendalt kohalt. Meie pilooti edestavad ka mõlemad meeskonnakaaslased, sealjuures Jari-Matti Latvala, kes pole võtnud ainsatki katsevõitu. Miks nii?

Lihtne: Neuville ajastas untsu läinud võistluse paremini. Belglase Monte Carlo ralli läks aia taha kohe esimesel kiiruskatsel, kui ta libises libedal teel kraavi ja kaotas sinna neli minutit. Kuid Monte teed on riukalikud ja mehe konkurendid langesid järjest rivist. Nõnda parandas Neuville pidevalt oma eesmärke: esmalt rääkis ta kümne parema sekka jõudmisest, siis esikuuikust ja kokkuvõttes sai ta sootuks viienda tulemuse.

Tänak jõudis Monte Carlos kindlalt ja uhkelt teisena finišisse, mis tähendas aga ohtralt ajakadu Rootsi teedel. Katsevõitudega suutis ta selle kibedat maiku veidi leevendada ja oleks ilmselt lõpetanud seitsmendana, kui poleks juhtunud laupäevast kokkupõrget Kris Meeke’iga. Selle eksimusega kaasnes mitte ainult üheksas koht, vaid ka kehv stardikoht punktikatseks, kuhu kadus veel punkt või paar. Erinevalt Monte Carlost läks Tänakul aia taha ralli, kus katkestajaid eriti ei ole – Rootsis jäi tippudest tee kõrvale vaid Meeke ja sedagi taktikalistel kaalutlustel, et Mehhiko ralliks saaks teha muidu keelatud mehaanilisi muudatusi.

Loo moraal: kui eksida, siis õiges kohas! Loodetavasti kasutab Tänak vähemalt ära võimaluse startida Mehhikos lähikonkurentidest hiljem. Nüüd on Neuville’i kord tee puhtaks pühkida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles