Lühiraja kiiruisutaja Elise Christie – kõige kurvema saatusega olümpialane

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elise Christie.
Elise Christie. Foto: David Davies/PA Wire/PA Images

Suurbritannia olümpiahuvilised tunnevad kaasa lühiraja kiiruisutaja Elise Christiele, kes on kahel olümpial teinud kaasa kuus võistlust, aga pole ühelgi lõpuni jõudnud.

Viimasena oli Christiel Pyeongchangis kavas 1000 m distants, kus ta eelsõidus reeglite rikkumise tõttu maha võeti. Christie nuttis nii ebaõnnest kui ka valust, sest 1500 m distantsil aset leidnud kukkumine põhjustas hüppeliigese trauma.

Neli aastat tagasi Sotšis ületas Christie 500 m finaalis finišijoone teisena, kuid diskvalifitseeriti hiljem määruste rikkumise tõttu. Sellele järgnesid diskvalifitseerimised 1000 ja 1500 m distantsil juba võistluste varasemas staadiumis.

Et tunne juhtunust oleks veelgi halvem, sai ta meili või Twitteri kaudu surmaähvardusi Lõuna-Korea fännidelt, sest Christie viga võttis 500 m finaalis medalivõimaluse ka korealannalt Seung Hi Parkilt. Christie on rääkinud, et mitu aastat pärast Sotšit puhkes ta ikka veel aeg-ajalt nutma juhtunule mõeldes.

Eelmisel talvel sai Christie südamerahu tagasi, kui tuli maailmameistriks nii mitmevõistluses kui ka 1000 ja 1500 m distantsil. Ta lootis, et olümpiapinge on maas, kuid Pyeongchangis juhtus see uuesti.

500 m finaalis kukkus Christie viimase ringi algul. Inglanna lõpetas distantsi viimasena, kuid ühe võistleja kõrvaldamise tõttu sai neljanda koha, mis teda muidugi ei lohutanud. Järgnes 1500 m distants, kus ta põrkas lõpusirgel kokku hiinlannaga ning Christie loeti süüdlaseks. Lisaks sai ta vastu seina põrkudes põrutada ja viidi haiglasse uuringutele.

27-aastane Christie lubas, et jätkab kindlasti nelja aasta pärast Pekingis. «Tänan kõiki britte toetuse eest ning sellepärast üritasingi sõita 1000 m distantsi ja anda endast parim vigastusest hoolimata,» ütles Christie. «Ja sellepärast olen tagasi ka nelja aasta pärast. Tegelikult tahtsin proovida muud spordiala, aga nüüd arvan, et peaksin pühenduma lühiraja kiiruisutamisele veidi kauem.»

Christie lisas, et on harjunud ebaõnnega rohkem leppima kui neli aastat tagasi, sest on vahepeal ka võistlusi võitnud. «Ma isegi ei suuda kokku lugeda, kui palju medaleid olen pärast Sotšit võitnud. Olen maailmarekordiomanik ja tahan naasta veel tugevamana. Kahjuks need kolm ebaõnnestumist juhtusid aga jälle olümpial,» ütles Christie.

Meenutame, et sarnane saatus tabas USA kiiruisutajat Dan Jansenit, kes 1988. aasta olümpial võistles favoriidina vahetult pärast õe surma ja kukkus mõlemal distantsil. Tal ebaõnnestus ka 1992. aasta olümpia, kuid 1994. aastal tõi 1000 m distants lõpuks kulla. Ka Christiel on samamoodi ees kolmas olümpia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles