Kummaline lugu, kuidas olümpiapastorist sai Boliivia mäesuusataja treener

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simon Breitfuss Kammerlander
Simon Breitfuss Kammerlander Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

44-aastane Jörg Walcher elab Pyeongchangi olümpial kaksikelu. Õhtuti on ta olümpiaküla pastor, kes lohutab ja aitab hingeabi vajavaid sportlasi, hommikuti aga Boliivia mäesuusataja Simon Breitfuss Kammerlanderi treener.

Walcher, kes kunagi tegeles Austrias lumelauasõiduga, sai enne Pyeongchangi jõudmist kõne sõbralt Rainer Breitfuss Kammerlanderilt, Simoni isalt. Sõber teatas, et vigastas viit ribi ning ei saa olümpial poega treenerina aidata. "Mul olnuks ilma abita olümpial väga raske," ütles Simon. "Tuli organiseerida kedagi, kes aitaks vähemalt suuski korras hoida ja võistkonna esindajate koosolekul käia. Nii isa helistaski Jörgile."

Walcher võttis ülesande rõõmuga vastu, kuigi polnud enam 17 aastat sporti teinud ja töötanud luteri kiriku pastorina. "Minule oli see imeline kogemus, kuidas kaplanist sai treener," ütles ta. "Tavaliselt töötasin ka hommikuti kirikus sportlastega, aga viiel alal võistelnud Simoni abilisena sai minust Boliivia delegatsiooni liige, kes vaatas raja üle, tegi videoanalüüsi ja andis üldist abi. Simon tuli omakorda mulle kirikuteenistuses appi, nii aitasime teineteist."

Walcher sai treenerina nõu ka kogenud meestelt. "Kahekordse olümpiavõitja Marcel Hirscheri treener Mike Pircher oli kunagi ka mind lumelauasõidus juhendanud, nüüd sain maailma parima mäesuusataja treenerilt hindamatu väärtusega nõuandeid," rõõmustas Walcher.

25-aastane Breitfuss Kammerlander on samuti pärit Tiroolist, kuid reisis koos treenerist isaga Lõuna-Ameerikasse. Kui ta oli 17-aastane, kohtas ta tänavapeol Boliivia Suusaföderatsiooni tegelast, kes veenis teda koondisega ühinema.

Elu polnud noormehele enam nii kerge, sest tuli sõita Euroopa võistluste ja kodu vahet. Olümpia Solidaarsusfond aitas Boliivia mehel rahaliselt toime tulla. Nüüd on mees kodumaal kuulus – Breitfuss Kammerlander on saanud boliivlastelt hüüdnime Lobo, mis tõlkes tähendab hunti. Tänu Walcherile polnud ta olümpial üksik hunt.

Breitfuss Kammerlanderi parim tulemus Pyeongchangi olümpial on slaalomi 43. koht – eestlasest Tormis Lainest kolm kohta tagapool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles