Mati Alaver tagastab kasahhidele terve tänavuse hooaja palga (1)

Andres Vaher, Pyeongchang
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos Aleksei Poltoraniniga tuleb ebaõnnestunuks lugeda ka tema isikliku treeneri Mati Alaveri olümpia.
Koos Aleksei Poltoraniniga tuleb ebaõnnestunuks lugeda ka tema isikliku treeneri Mati Alaveri olümpia. Foto: Tairo Lutter

Pyeongchangi olümpia suusamaratonis põrunud Kasahstani suusastaari Aleksei Poltoranini isiklik treener Mati Alaver tagastab ebaõnnestumise tõttu täies mahus selle hooaja eest ette nähtud palga.

Poltoranin püsis pool distantsi koos hilisema võitja Iivo Niskaneniga samas tempos, oli veel 8 kilomeetrit enne lõppu pealtnäha kindlal pronksikohal, ent väsis siis rängalt ja leppis lõpuks 15. kohaga, kaotades Niskanenile koguni 5 minuti ja 15 sekundiga.

Mati Alaver, Poltoranin ütles pärast sõitu, et läks püüdma ainult kuldmedalit ja valis taktika sellest lähtuvalt. Kas see oli ülepingutatud eesmärk?

Kindlasti mitte. Kui oled olnud läbi hooaja klassikalises sõiduviisis maailmas selge liider (Poltoranin lõpetas poodiumil kõik neli MK-sarja individuaalset klassikasõitu – A.V.) ja lisaks niivõrd ambitsioonikas sportlane nagu Aleksei seda on, siis madalamat eesmärki ei kõlbagi seada.

Aga siiski see taktikaline pool. Seega oligi plaan algusest peale igal juhul liidri(te)ga kaasa minna?

Jah, sellise plaani me kokku leppisime. Tagantjärgi tarkus on teatavasti täppisteadus – nüüd võib muidugi öelda, et mõistlikum olnuks teistmoodi talitada. Või sõidu ajal kasvõi Iivo Niskanenist veidi maha jääda, rahulikumalt loksuda ja pronksmedal võtta. Aga Aleksei ei tulnud siia pronksi järele.

Kas sellise taktika panite paika koos või oli see pigem siiski Aleksei enda otsus?

Ikka ühiselt, aga selge see, et nii kõrgel tasemel sportlane langetab oma võistluse osas lõplikud otsused ise.

Aleksei on seni säranud eranditult 15 km eraldistardist distantsidel. Kas sõidu eel oli suurem murekoht, kuidas ta 50 kilomeetrit vastu peab?

Praegu tuleb kahjuks tõdeda, et ühel hetkel – nii 38.-39. kilomeetril sai Alekseile saatuslikuks nähtus, kus veresuhkru tase langeb alla teatud kriitilise piiri. Meie kõrvalt näemegi siis seda, mis täna kahjuks Alekseiga rajal juhtus. Seda tuleb spordis, eriti vastupidavusaladel ikka ette.

Väsinud ja pettunud Aleksei Poltoranin maratoni finišis.
Väsinud ja pettunud Aleksei Poltoranin maratoni finišis. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Ehkki Alekseil läks seni sel talvel MK-sarjas hästi, oli teie ainuke siht ilmselt tänane edu?

Jah, muidugi.

Kuidas viimane ettevalmistus sujus?

Kahjuks mitte kõige paremini. Haigusi tuli nii palju ja pooled kavandatud vastupidavustreeningud jäid seetõttu tegemata. Eks see saigi täna saatuslikuks.

Millal Aleksei haige oli?’

Esmalt kümme päeva detsembris, siis kümme päeva pärast Tour de Skid, siis nädal Planica etapi järel.

Kas te ei kartnud, et need tegurid võivad olümpial saada saatuslikuks.

Jah, seda ma natuke kartsin küll. Aga enam polnud palju teha.

Mida ütlete täna tuleviku kohta?

Sellest on veel vara rääkida. Siin tuli väga suur ebaõnnestumine, aga terve aasta lõikes on Aleksei maailma parim klassikasuusataja.

Ta ise oli pärast sõitu äärmiselt pettunud, nuttis koguni. Kasahstani ajakirjanikud oletasid koguni, et ta võib karjääri üldse lõpetada.

Seda ma ei usu. Ta on suusataja parimates aastates.

Kas olete temaga rääkinud, kaua teie koostöö võiks kesta?

Ei ole. Otsused, kas ja kellega ta jätkab, võtab Aleksei vastu pärast hooaja lõppu.

Kas te sooviksite temaga jätkata, kui võimalus avaneb?

Ka sellele küsimusele on veel liiga vara vastata. Vajame kõik natuke aega, et asjad läbi seedida.

Kuuldavasti tegite päev enne maratoni avalduse, et kui Aleksei medalita jääb, tagastate täies mahus enda tänavuse hooaja palga. Kas see vastab tõele ja jääte nüüd öeldu juurde?

Vastab ja päris kindlasti ma teen seda.

Miks?

Sellel on omad põhjused. Aga ma ei taha nendel avalikkuse ees peatuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles