Postimehe aruanne: miks «A-Rühma» superstaar Mr. T olümpia tõttu öösel üleval passis?

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pyeongchangi taliolümpiamängude meeste curlinguturniiri finaalis kohtusid Rootsi ja Ameerika Ühendriikide esindused, kes kumbki polnud kunagi varem olümpiavõitjaks tulnud. Finaali võitis 10:7 USA, kelle jaoks on tegu läbi aegade teise curlingumedaliga (esimene on 2006 Torinos samuti meeste mängus võidetud pronks).

Postimees käis Gangneungi curlingukeskuses peetud kohtumist vaatamas ja sai vastused järgmistele küsimustele:

Mis oli finaali otsustav vise?

8. vooru viimane vise USA kaptenilt John Shusterilt. Ameeriklased olid vooru alg- ja keskmänguga jõudnud väga soodsasse olukorda. Esimesena visanud Rootsi kapten Niklas Edin oli sedavõrd mures, et võttis enne oma meeskonna viimast viset time-out’i (curlingus on neid mõlemale võistkonnale kohtumise jooksul eraldatud üks).

Rootslase vise pani tema kivi küll kõige paremale positsioonile, ent viimase kivi õigus oli Shusteril, kelle perfektne vise pühkis skoorimisalast välja mõlemad rootslaste kivid. USA omi jäi sinna aga suisa viis, mis tähendas vooru võitu 5:0. Viigiseisust 5:5 sai koheselt USA 10:5 edu.

Meeste curlingufinaali 8. vooru neli viimast viset (USA kivid kollased, Rootsi omad punased).
Meeste curlingufinaali 8. vooru neli viimast viset (USA kivid kollased, Rootsi omad punased). Foto: Kuvatõmmis

Eelviimases ehk 9. voorus võttis Rootsi viimase kivi õiguse abil kaks punkti ja vähendas kaotusseisu 7:10-le, ent lootused mängu päästmiseks olid tibatillukesed, sest viimases voorus kuulus väga tähtis viimase kivi õigus USA-le (curlingus peab viimati punktilisa teeninud võistkond viskama esimesena). Imet ei sündinud ja mõned kivid enne lõppu ulatas Edin käe, et olümpiavõitjaid õnnitleda.

Foto kaheksanda vooru lõpplahendusest.
Foto kaheksanda vooru lõpplahendusest. Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP

Miks «A-Rühma» superstaar Mr. T täna öösel magada ei saanud?

Sest B.A Baracust kehastanud kultuslik näitlejas on Pyeongchangi taliolümpia ajal ilmnenud põhjalik ja kirglik huvi curlingu vastu. Tema Twitteri-konto kubiseb curlinguteemalistest postitustest, milles ta raporteerib tulemustest, innustab USA võistkondi, peab spordialale kaitsekõnesid ning annab mõista, et on valmis selle naeruvääristajatega tegema sama, mida B.A. tegi seriaalis «A-Rühm» pahalastega.

Teated, nagu «Istun oma mugaval diivanil, käes jäätee. See tähendab ainult ühte asja – käes on curlingu aeg!», «Curling on lahe, haletsen tainapäid, kellele curling ei meeldi. Urr.» ja «Mulle meeldib curling. See pole kehale nii kurnav. Olen maadelnud, poksinud ja tegelenud idamaiste võitluskunstidega, mul pole vaja kellelegi midagi tõestada», pälvisid sotsiaalmeedias ohtralt tähelepanu.

Muidugi jälgis Mr. T ka meeste finaali, mistõttu tuli tal ööl vastu 24. veebruarit üleval passida, sest sel ajal, kui kohtumine Pyeongchangis kell 15.35 algas, oli USAs sõltuvalt ajavööndist käes ka sügav öö või hiline õhtupoolik. Mäng kestis kaks ja pool tundi.

Hiljem ilmnes, et Mr. T oli USA meeskonnale koguni enne finaali helistanud ja edu soovinud!

Kuivõrd nakkav curling on?

Ilmselt on aus öelda, et kui inimesele meeldib snuuker, meeldib talle ka curling. Sarnasused kahe spordiala vahel on märkimisväärsed. Tegu on ju mängudega, mis vajavad nii strateegilist mõtlemist kui ka tehnilist osavust. Ning üks pisike valearvestus võib tähendada kaotust. Sarnaselt snuukerile suudab curling tekitada hetki, kus pealtvaataja surub sõrmed tugitooli käsitoesse puhtalt põnevusest, mida tekib teadmatus, kas keeruline vise õnnestub või mitte? «Hea, et meil USA-s seda laupäeva õhtuti kell seitse ei näidata. Paista olevat sõltuvust tekitav kraam,» tõdesid Postimehe selja taga istunud USA ajakirjanikud.

Kui palju emotsiooni välja näidatakse?

Tribüünil oli USA pealtvaatajaid rohkem kui Rootsi toetajaid ning laulud ja hõisked olid sagedased, ent nende esitamise hetked valiti võistlejate suhtes lugupidamist üles näidates – sel ajal, kui sportlased viskel olid, neid (reeglina) lärmiga ei häiritud. Kahest meeskonnast mängis emotsionaalsemalt USA, kes raputas õnnestunud visete järel rusikat ja harja ning hüüdis enda fännide suunas vaadates «Come on!». Ent kui mäng läbi, sai näha curlingu tõelist olemust – enne, kui olümpiavõitjad omavahel rõõmustama hakkasid, suruti vastaste kätt.

USA meeskonna kapteni John Shusteri emotsioon pärast kaheksanda vooru viimast viset, millega ta tõi meeskonnale viis punkti ja viis nad matši 10:5 juhtima.
USA meeskonna kapteni John Shusteri emotsioon pärast kaheksanda vooru viimast viset, millega ta tõi meeskonnale viis punkti ja viis nad matši 10:5 juhtima. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Veel midagi põnevat?

Ikka! Esimesed teated curlingust pärinevad 16. sajandi Šotimaalt ning spordiala on oma ajaloo üle uhke. 10 minutit enne curlingufinaali kustutati 3500 pealtvaatajat mahutavas curlingusaalis tuled ning kahel keskmisele jäärajale kuvati lühike, ent efektne finaali sissejuhatav laseršõu. Kui oli aeg meeskondade sissemarsiks, tehti seda aga Šoti rahvariietes torupillimängija eestvedamisel.

Finaalmatši jälgis Gangneungi curlinguhallis ka USA presidendi Donald Trumpi tütar ja erinõustaja Ivanka Trump, kes hoiab sel fotol pildis süles USA kapteni John Shusteri poega Luke'i.
Finaalmatši jälgis Gangneungi curlinguhallis ka USA presidendi Donald Trumpi tütar ja erinõustaja Ivanka Trump, kes hoiab sel fotol pildis süles USA kapteni John Shusteri poega Luke'i. Foto: ERIC GAILLARD/AP

***

Olümpiamängude curlinguturniiril on veel pidamata veel kaks kohtumist. Tänases naiste pronksimatšis on vastamisi Jaapan ja Suurbritannia, homses naiste finaalis Rootsi ja (kodupubliku suureks vaimustuseks) Lõuna-Korea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles