Kentsakas lugu Aafrika sprinteri ja käib-kah lipuga

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidukas Murielle Ahoure
Võidukas Murielle Ahoure Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Maailma kiireim naine sisetingimustes on tänavu Murielle Ahoure, kes võitis Birminghamis toimuval MMil 60 meetri sprindis kuldmedali ajaga 6,97 – maailma edetabeli liidritulemus ja üldse ajaloo kuues aeg. Võitu tähistades jäi sportlane aga jänni.

Elevandiluurannikult pärit sprinter ei leidnud kusagilt poseerimiseks kodumaa lippu. Kus häda kõige suurem, seal leiab abi iirlastest. Kui Cote d’Ivoire’i lipp on oranž-valge-roheline, siis saareriigil on värvid rohe-valge-oranž. Seega haaras Ahoure publiku seast ühe Iiri lipu ja poseeris uhkelt sellega.

Aafrika riigi lipp on maha viksitud kunagise kolonisaatori ehk Prantsusmaa trikoloorilt. Oranž värv sümboliseerib sealseid savanne, valge riigi jõgesid ning roheline rannikul vohavaid metsasid.

Iirimaa lipu värvid kannavad sootuks poliitilisemat alatooni – roheline ja oranž tähistavad vastavalt sealseid katoliiklasi ja protestante ning valge kannab lootust, et need kaks usuliselt erinevat kildkonda suudavad rahulikult koos eksisteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles