Klavanit ootab eriskummaline laupäev: korraga kaks mängu kolme klubi eest

Marek Tiits
, Viljandi jalgpalliklubi Tulevik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud teisipäeval asetleidnud FC Liverpooli ja FC Porto mängul UEFA meistrite liigas olid kohal ka Viljandi Tuleviku esindajad Kristjan Kilgi (vasakul), Raiko Mutle, Ragnar Klavan, Rain Tölpus ja Janno Jürisson. Kohtumine sõpradega tegi Ragnar Klavani südame soojaks ja Tuleviku fännisalli riputas ta kaela suurima heameelega.
Möödunud teisipäeval asetleidnud FC Liverpooli ja FC Porto mängul UEFA meistrite liigas olid kohal ka Viljandi Tuleviku esindajad Kristjan Kilgi (vasakul), Raiko Mutle, Ragnar Klavan, Rain Tölpus ja Janno Jürisson. Kohtumine sõpradega tegi Ragnar Klavani südame soojaks ja Tuleviku fännisalli riputas ta kaela suurima heameelega. Foto: JK Tulevik

Viljandi ning kogu Eesti jalgpalli au, uhkus ja südametunnistus, FC Liverpooli keskkaitsja Ragnar Klavan läheb homsele Inglismaa kõrgliigakohtumisele vastu suurema ärevusega kui tavaliselt. Põhjus on üsna ootamatu – samal ajal Eesti kõrgliigas peetav kohtumine.

Nimelt jooksevad homme vaid poolteist tundi enne seda, kui Klavan läheb võõrsil vastamisi Manchesteri Unitediga, Viljandi kunstmuruväljakule tema «päris koduklubi» Viljandi Tulevik ja tema juhtimise all tänavuseks hooajaks Premium-liigasse kerkinud «uus koduklubi» Tallinna Kalev. Nõnda tekib ainulaadne olukord, kus maailma võimsaimas vutiliigas tegusid tegev mees on korraga esindatud kahe riigi kolmes klubis.

Liverpoolis keskkaitsjana mängiv Ragnar Klavan alustas oma jalgpalluriteed Tulevikust ja nii on ta iidol kümnetele praegustele Viljandi vutipoistele. Nüüd, mil ta on juba teist aastat Tallinna jalgpalliklubi Kalev omanik, sõidab piltlikult öeldes üks osa temast Tallinnast bussiga Viljandisse, et tema siinse osaga rinda pista.

Eile pärastlõunal Inglismaal telefonile vastates oli Ragnar Klavan heatujuline ning naeris pikalt, kui küsisin, kumb laupäevane kohtumine on talle tähtsam, kas madistamine Manchester Unitediga võõrsil või vastasseis Viljandi järve ääres.

«Ega mul muud üle jää kui poliitkorrektne olla,» lausus ta. «Klubikarjäär praegu kestab, see on mulle ikkagi A ja O. Ütleme siis nii, et on päev, kui toimub korraga kaks tähtsat mängu.»

Kalevi totaalne muutumine

Esiliigas mullu alles viimases voorus meistritiitli kaotanud Tallinna Kalev on kahe hooaja vahel läbi teinud totaalse muutumise: palgatud on nii rahvuskoondislasi kui välismaalasi. Siht on üle nelja aasta uuesti kõrgliigasse kerkinud klubil seega selgelt kõrgem kui pelk kõrgseltskonda püsimajäämine.

Ragnar Klavan ei eitanud, et kahe hooaja vahel pani ta klubi kõrgliigakonkurentsiks ettevalmistamisele ka ise käed külge. «Arutasime Joel Lindpere ja Argo Arbeiteriga kõik küsimused läbi ning lõpuks jäi suurte otsuste vastuvõtmine ikkagi minu peale,» tõdes ta.

Samas nentis Klavan, et jõuliselt klubi juhtohjade haaramiseni on veel aega. «See juhtub siis, kui olen enam-vähem püsivalt Eestis tagasi. Praegugi kulub osa nappidest puhkusepäevadest Kalevi asjade ajamisele.»

Mullusuvises intervjuu Sakalale kinnitas Ragnar Klavan, et Viljandil on tema südames igaveseks ajaks eriline koht ning sellele tüüris ta jutuajamise ka reedeses telefonivestluses. «Ei ole paremat kohta lapsele, kus elada, sportida ja kust teha hüpe suurde sporti,» kinnitas ta nüüdki. «Mõtlen üsna tihti sellele, et näed sa, Viljandi poiss on Liverpoolis, see tähendab, et Viljandis on kõik võimalik.»

Möödunud nädala alguse saanud Premium-liiga hooaja avakohtumises tegi oma kõrgliigadebüüdi järjekordne Viljandi Tuleviku omakasvandik: Tallinna Flora vastu sekkus vahetusest Gustav-Hendrik Seeder. Klavan on sellega kursis ning tõsiasi, et noored mängumehed ka uue treeneri käe all usaldust pälvivad, pakub talle suurt rahuldust. «Seda on väga, väga mõnus näha,» kinnitas ta veendunult. «Soovin meie linna noortele poistele ainult edu ning panen südamele, et selle saavutamiseks tuleb teha tööd, tööd ja veelkord tööd.»

Põnev treenerite vastasseis

See, et Premium-liiga avaringis said nii Kalev kui Tulevik oma vastaselt minimaalse 0:1 kaotuse, Ragnar Klavanit ei kõiguta. «Tartu Tammekale kaotanud Kalev on niikuinii pikk projekt, mille puhul üks kaotus midagi uppi ei löö,» teatas ta enesekindlalt. «Ja see, et Viljandi poisid florakatele nii raevukalt vastu hakkasid, teeb mul ainult meele rõõmsaks. See näitab, et Tulevik on õigel teel ja käärid kahe satsi vahel ei ole enam suured.»

Väga suure huviga jälgib Ragnar Klavan alanud Eesti vutihooajal ka oma Tallinna klubi ja Viljandi Tuleviku treenerite vastasseisu. «Argo Arbeiter ja Marko Kristal (Tallinna Kalevi ja Viljandi Tuleviku peatreenerid – toim.) on suurte kogemustega mehed, vanad koondisehundid. Selliste isiksuste põrked palliplatsi ääres on publikule kindlasti vähemalt sama huvitavad vaadata kui mäng ise,» ütles ta taas naerma puhkedes ja lisas: «Üldse on huvitav olukord: Tallinna klubi juhib viljandlane ja Viljandi klubi tallinlane. See on kihvt ja selliseid lugusid on Eesti jalgpallile vaja. Täpselt samuti, nagu on Eesti vutile vaja Kalevit ja Tulevikku.»

Oma praegust seisu Liverpoolis kommenteerides jäi Ragnar Klavan rahulikuks. Hiljuti murdis viirushaigus mehe maha ning sellest taastudes tabas teda lihasevigastus. Nii on viimasel paaril kuul mehe mänguaeg tippklubis üsna kokku kuivanud.

«Aga nii kõrgel tasemel see nii käibki,» nentis Klavan rahulikult. «Sa ei saa eeldada, et siin vigastuspausilt naastes end kohe uuesti põhikoosseisu mängid, eriti olukorras, kus sinu kõrvale on alles hiljaaegu toodud maailma kallim keskkaitsja (Virgil van Dijk – toim.). Sain teisipäeval Porto vastu Meistrite liiga kaheksandikfinaalis platsile ja tunne oli väga hea.»

Jalga ei või sirgeks lasta

FC Porto vastu kahe mängu kokkuvõttes UEFA Meistrite Liiga veerandfinaalikoha kindlustanud Liverpool pidas teise kohtumise koduväljakul. Klavan kinnitas, et olgugi, et avakohtumisest oli Liverpoolil ette näidata 5:0 võit ja asjad oli juba enne kordukohtumist enam-vähem otsustatud, ei läinud ta viimaseks kümneks minutiks platsile grammivõrragi väiksema keskendatusega.

«Seda ei saa endale lihtsalt lubada,» tõdes ta, «ehkki jah, alateadlikult võib selline olukord mõnikord iga mängijat mõjutada. Keskkaitsjana ei tohi seda siiski juhtuda lasta ja ei lasknud ka mina tolles mängus. Aga mängida üle pika aja oli väga tore, seda küll.»

Viljandi jalgpalliinimesed teavad ammu, et kui Raku – niimoodi Klavanit hüütakse – oma karjääri välismaal lõpetab, liitub ta Viljandi Tuleviku veteranide treeninggrupiga.

«Jään küll elama Tallinna, aga veteranide liitumisest ei kavatse ma mingi hinna eest loobuda,» kinnitas ta naerdes. «Nägin kõrvalt, kuidas mu isa Viljandi vutivanakestega mängis, ja mulle on täiesti selge, et tulen ja õpin vanadelt kaladelt Viljandis nii mõndagi, nii teoorias kui praktikas.»

Viljandi Tuleviku särgi taas selgatõmbamise osas kõrgliigamängus on Klavan pigem kahtleval seisukohal, öeldes, et ei pea seda lihtsalt eetiliselt mõeldavaks, kui Kalevi vastu mängitakse. Küll aga ei olnud ta unustanud suvises intervjuus antud lubadust asuda juhul, kui Kalev tõuseb kõrgliigasse, Viljandi ja Tallinna meeskondade vahelise kohtumise ülekande kommentaatoripulti. «Ma tõesti ei oodanud suvel intervjuud andes, et see nii kiiresti juhtub,» lausus Ragnar Klavan muheledes. «Aga lubadus on antud, katsume graafikud klappima saada ja teeme ära!»

Viljandi Tuleviku ja Tallinna Kalevi kohtumine algab kunstmuruväljakul homme kell 13.

Tagasi üles