Soome suusatähele anti olümpial dopinguaine kasutamiseks eriluba (11)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgen (vasakul) ja Krista Pärmäkoski.
Marit Bjørgen (vasakul) ja Krista Pärmäkoski. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP

Pyeongchangi taliolümpial kolm medalit võitnud murdmaasuusataja Krista Pärmäkoski kasutas Lõuna-Koreas toimunud suurvõistlusel dopinguainet, mille tarvitamiseks oli soomlanna saanud rahvusvaheliselt olümpiakomiteelt eriloa.

Info avalikustas tabloid Ilta-Sanomat ning nende pärimise peale kinnitas jutu tõele vastamist Pärmäkoski meediasuhteid vahendav Heidi Lehikoinen. Soome koondise ametliku arsti Maarit Valtoneni sõnul oli veel üks Soome sportlane, kes oma tervisliku seisundi tõttu taolise eriloa sai. Ravimi nime pole avalikustatud.

«Erilubasid väljastatakse nendele, kellel on meditsiinilised põhjused teatud ravimite kasutamiseks. Kui sportlane ei kasutaks neid võistluse ajal, seaks ta oma tervise ohu alla. ROK-i eriloa väljastamise eeldus on see, et ravim ei paranda sooritusvõimet,» selgitas Valtonen. 

Soomlased pole mõistagi ainsad, kes olümpial erilubade alusel dopinguravimeid kasutada said. Et tegu pole avaliku infoga, ei jõua taolised teemad lihtsalt üldiselt meediasse.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles