Rio olümpiamängudel toimusid kokkuleppematšid

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Conlan saatis kohtunikud kaotuse järel teate küll kuhu.
Michael Conlan saatis kohtunikud kaotuse järel teate küll kuhu. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

Olümpiamängudega kaasas käivad skandaalid on harilikult kahte tüüpi: mängus on kas dopinguained või on korraldusõiguse saamisel tasutud altkäemaksu. Värske raport lisab sinna nimekirja aga kolmandagi peatüki – Rio de Janeiro poksiturniiril olevat võitjad olnud ette määratud, kirjutab RTE.

Iiri poksikoondise juhi Michael Conlani sõnul oli kuskil tagatubades otsustatud, et venelane Vladimir Nikitin peab kuni 56 kiloste meeste seas veerandfinaalis alistama iirlase Michael Conlani. Väidetavalt edestas sellise info Iiri koondise peatreenerile Zaur Antiale päev enne matši üks tema Vene kolleeg, kirjutab Hennigan Rio mängudest koostatud kolmeleheküljelises raportis.

Conlan oli kõnealuses matšis selgelt aktiivsem ja täpsem osapool, kuid kohtunikud andsid 2:1 edu Nikitinile. Otsusest šokeeritud iirlane lehvitas matši järel aktiivselt oma keskmist sõrme ja lubas, et ühelgi Rahvusvahelise Poksiliidu (AIBA) võistlusel teda enam ei näe. Peagi saigi temast profipoksija. Enne jõudis alaliit teda aga oma protestide pärast karistada.

«Michael oli ärritunud ja pahane. Varsti pärast seda andis AIBA meile teada, et teda karistatakse oma käitumise pärast, mis oli naljanumber, sest AIBA oli see, kes pani ametisse need korrumpeerunud kohtunikud,» kirjutas Hennigan. Iirlase süüdistusel oli kõlakaid manipuleeritud tulemuste kohta veel vähemalt kolme matši puhul.

Nikitin lõpetas Rio mängud pronksmedaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles