Nurmsalu sai lõpuks loodetud sõnumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlasest treener Petteri Kukkonen (tagaplaanil) ei pea ala vahetanud Kaarel Nurmsaluga enam raja kõrval kaasa jooksma, küll aga saab teda hüppemäel juhendada.
Soomlasest treener Petteri Kukkonen (tagaplaanil) ei pea ala vahetanud Kaarel Nurmsaluga enam raja kõrval kaasa jooksma, küll aga saab teda hüppemäel juhendada. Foto: Liis Treimann

Kaarel Nurmsalu vaatas parasjagu, kuidas tema kehast 450 milliliitrit verd välja voolab, kui taskus helises mobiiltelefon «Karla, hea uudis! Petteriga on leping sõlmitud!» teatas teisel pool toru tema mänedžerist isa Toomas Nurmsalu õhinal.



Lahkelt doonorverd jaganud Nurmsalu naeratas endamisi ja vastas: «Väga tore! Lõpuks ometi!» Nurmsalud said vastuse, mida olid juba paar kuud oodanud.

Et enne seda olid nad teadmatuses, veeretas talvel juunioride MMil kolm pronksi võitnud Kaarel Nurmsalu endamisi peas juba loobumismõtteidki.

«Juhul kui Kukkoneniga poleks kokkuleppele jõutud, oleksin sportlaskarjäärile tõenäoliselt punkti pannud. Treenerivahetus ei tõota kunagi head. Kaks aastat olnuks kohe korstnasse kirjutatud.

Õnneks ei pea ma sellistele variantidele enam mõtlema,» nentis Nurmsalu, kes pärast mullust hooaega otsustas ala vahetada.

Suusahüppajana oli tema kindel soov jätkata soomlasest treeneri Petteri Kukkoneni meeskonnaga. Kuna üks suusaliidu prioriteet on kahevõistlus, siis kardeti, et kogenud juhendajaga ei jõuta kokkuleppele. Seda enam, et alaliidus otsustati suusahüpped ja kahevõistlus kokku viia.

«Usun, et jõudsime suusaliidus parima lahenduseni. Petteri jätkab nii suusahüppajate kui ka kahevõistlejate peatreenerina ning võistlustel käib peamiselt Kaarliga kaasas.

Ettevalmistusperioodil viibivad aga suusahüppajad ja kahevõistlejad põhiliselt koos,» kinnitas kahevõistluse ja suusahüpete juhataja Roomet Pikkor.

Eile istus ta koos Jüri Järve, Allar Levandi ja Kukkoneniga maha ning koostöö tingimused pandi suures osas paika. Eelkõige olid läbirääkimised palgaküsimuse taga. Kas suusaliit jaksab soomlase nõudmistele vastu tulla? «See pole tõesti enam saladus. Aga jõudsime kokkuleppele. Kukkoneni palk ei tõusnud just märgatavalt, aga siiski tõusis,» kinnitas Pikkor.

Järgmisel hooajal teeb Kukkonen treeningplaanid nii viiele kahevõistlejale kui ka suusahüppajatele eesotsas Nurmsaluga. Kahevõistlejate ettevalmistust jälgib Tambet Pikkor, kelle ülesanne on Kukkoneni plaanid ellu viia.

Kahevõistlejaid hakkab murdmaa poolelt abistama ka naiste koondise treener Kalmer Tramm. «Kukkoneni töö oleks tarvis lõpuni viia. Juunioride MMi medalid olid vaid vaheetapp. Tahame olümpialt või MMilt samuti medalit!» kinnitas Pikkor, kelle sõnul sõlmiti Kukkoneniga leping Sotši olümpiani.

Toomas Nurmsalu sõnul oli see nii tema kui ka Kaarli jaoks väga hea uudis. Viimased paar kuud on ta tegelenud poja eelarve koostamisega. Et Kaarel Nurmsalu kogu protsessist säästa, ei öelnud ta pojale oma tegevusest sõnagi.

«See oli väga raske! Pidin kogu aeg valetama, kui mõne sponsoriga läbi rääkima läksin,» nentis Toomas Nurmsalu, kelle sponsoriotsingud kulgesid üle ootuste hästi. «Nii hüppesuuskade leping Fischeriga kui ka saabaste leping on olemas. Mul pole sponsorite otsimine kunagi veel nii kergelt läinud. Suur rõõm oli näha, et neid, kes usuvad sama, mida meie, oli nii palju!»

Võrreldes mullusega pidi Nurmsalu kokku saama poole suurema eelarve. Suusahüpped on kallis lõbu. Tippudel on igaks MK-etapiks uus kombinesoon, mille hind on 300 eurot. Korrutades selle summa kahekümne etapiga, saame juba kokku muljetavaldava summa. Lisaks veel laagrid, mis valdavas osas tuleb läbi viia välismaal. Ühtekokku on Nurmsalu hooaja eelarve poole miljoni krooni (32 000 euro) juures.

Eelseisev suvi saab Nurmsalu jaoks aga raske olema. Kõigepealt tuleb teenida punkt FISi sarjas, mis lubaks võistelda Continental Cupil. Seal saadud punkt viiks MK-sarja, mis tooks endaga kaasa FISi toetuse. Ehk siis makstakse kinni ühe sportlase ja kahe treeneri reisi- ja elamiskulud. «Kui talveks MK-sarja ei pääse, on olukord kehv – me ei pääseks pildile! Siis võiks kohe maad kaevama minna!» muigas Toomas Nurmsalu.

Praegu on Kaarel Nurmsalu ülesandeks spetsiaalse toitumisprogrammi järgi kaalu langetada ning end vaimselt uueks hooajaks valmis seada. Vormis hoiab sügisel TTÜsse kaugõppesse majandust õppima minev Nurmsalu end krossisõidu ja korvpalliga.

«Praegu pole veel ühtki kilo maha saanud, aga tavapärast puhkuseaegset kaalutõusu pole samuti olnud. Õnneks nälga ma kannatama ei pea – söön lihtsalt tihedamini ja väiksemaid portse,» kinnitas Kaarel Nurmsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles