Pariisi olümpiamängude eelarve on juba punases

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariis tähistas OMi korraldusõiguse saamist olümpiarõngastega.
Pariis tähistas OMi korraldusõiguse saamist olümpiarõngastega. Foto: Isa Harsin/SIPA//Scanpix

Kuus kuud tagasi kinnitas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) Pariisi 2024. aasta suveolümpiamängude korraldajaks. Kuigi mängudeni on jäänud veel enam kui kuus aastat, on juba pead tõstnud Prantsusmaa vastavad ametnikud, kes hoiatavad, et paistab märke eelarve ohtlikust paisumisest, kirjutab RFI.

Pariisi olümpiamängude eelarve on esialgse kava järgi 6,8 miljardit eurot, millest 1,5 tuleb Prantsusmaa valitsuselt. Ilmselt nii odavalt ei pääseta. Oxfordi ülikooli teadlaste läbi viidud uuringu kohaselt on olümpiamängud konkurentsitult kõige suurema keskmise eelarveületamisega projekt maailmas ja Prantsuse ökonomist Wladimir Andreff andis asjale ka nime: «võiduka kandidatuuri needus».

Väite kinnituseks on avalikkuse ette jõudnud Prantsusmaa spordi-, keskkonna- ja finantsinspektorite koostatud märgukiri, kus seisab: «On väga reaalne oht, et osa taristust ei jõua õigeks ajaks valmis ilma märgatavate lisakuludeta.» Näiteks prognoositakse et võrkpalli- ja sulgpalliareen, millel on niigi praegu küljes 172 miljoni euro suurune hinnalipik, võib minna kuni 50 miljonit kallimaks. Rahvusstaadioni, Stade de France’i, kõrvale planeeritav ujula maksvat 130 miljoni asemel aga suisa 250 miljonit eurot.

Spordiminster Laura Flessel üritas teemal aga tuult purjedest kiskuda. «Seal pole kirjas «teie eelarve läheb lõhki», vaid «te peate tegema seda, et eelarvesse ära mahtuda»,» selgitas Flessel kirja tagamõtet.

ROK otsustas mullu, et 2024 ja 2028 olümpiamängude korraldamisõigused antakse Pariisile ja Los Angelesele. Kaks korralduskomiteed leppisid omavahel kokku, et Pariis saab tähistada 100 aasta möödumist 1924 mängudest ja Los Angeles korraldab spordipidustusi neli aastat hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles