Rallimaailm jälgib kullipilgul 35 ekipaaži mudas müttamist, stardis ka eestlaste vana tuttav

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Safari rallit sõidetakse 2018. aastal väga märgades oludes.
Safari rallit sõidetakse 2018. aastal väga märgades oludes. Foto: Multiple Racing Team

Kus peetakse selle nädalavahetuse kõige tähtsam autoralli? Kuigi veebilehe eWrc pakutav oivaline kalender toob välja ohtralt käimasolevaid võistlusi, tõuseb ühe ralli nimi teistest selgelt esile. WRC-sarja korraldajad on kohal Keenias, kus sõidetakse legendaarset Safari rallit.

Rahvusvaheline Autoliit FIA tahab, et nende teeohutuskampaaniatel oleks Aafrika mandril laiem kõlapind ja sõnumi edastajaks on valitud autoralli MM-sari. Praeguse plaani järgi peaks hooajast 2020 WRC-kalendrisse naasma Safari ralli, kus MM-punktidele kihutati viimati 2002. aastal.

Et WRC-sarja sobida, on ralli läbinud mõningad muutused – laiad ja tolmused avalikud teed on kiiruskatsete toimumispaigana kõrvale heidetud ning võisteldakse kõvema põhjaga (loe: autot vähem lõhkuvatel) radadel. Lisaks on FIA juhistele vastavalt loodud korraldajate poolt täiesti uus turvalisuskava. Keenia valitsus on omalt poolt MM-ralli naasmist toetamas kahe miljoni euroga.

Tänavune võistlus on peaproovi peaproov – esimene katsetus uue MM-kõlbuliku ralliga, mis peaks välja tooma kõik võimalikud murekohad. Need peaks järgmiseks aastaks parandatama ning siis saavad FIA ning WRC-sarja korraldajad, kes juba tänavugi Keenias kohal, otsustada, kas Safari ralli pääseb tagasi kalendrisse.

Proovivõistlusena on käimasolev ralli igatahes oivaline, sest paduvihmad on olud Keenias teinud ülimalt keeruliseks. Kui palju 35 startinud ekipaažist pärast 200 võistluskilomeetrit homme pealinnas Nairobis finišisse jõuab, on keeruline ennustada, aga kindlasti hoitakse Eestis pöialt, et üks neist on auto number seitse, kus kohaliku sportlase Jaspreet Chatthe kõrval istub Sander Pärna endine kaardilugeja James Morgan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles