Uskumatu videolugu: sunnitud abielust pääsenud pisikesest moslemipiigast sai maailmameister tõeliselt jõulisel spordialal

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mul oli väga jäik moslemikasvatus. Mu perekond kaitses mind igati ja mulle tundus, et ma ei saa neile öelda, et tegelen võitlusspordiga, sest uskusin, et nad ei lubaks mul trennis käia. Kartsin, et pean valima armastatud spordiala ja perekonna vahel,» alustab oma uskumatu loo rääkimist Ruqsana Begum, 34-aastane Londonist pärit Muay Thai maailmameister.

Aatomkaalus ehk kuni 50 kilo kaaluvate naiste seas võistlev 157sentimeetrine Begum leidis enda jaoks taipoksi ülikoolis arhitektuuri õppides, kirjutab BBC. Lähedaste eest hoidis ta seda aga kiivalt saladuses. «Kui olin noorem, siis ma tõusin pühapäeviti eriti varakult, tegin ära kõik kodutööd, hoidsin oma ema nii rõõmsana kui võimalik ja küsisin temalt väga viisakalt: «Ema, kas ma tohin tunniks ajaks jõusaali minna?»» meenutab Begum. «Siis tõttasin kiiresti saali, tegin oma taipoksitrenni ära ja jooksin tagasi koju. Mu perekond ei teadnud, millega seal tegelen.»

Naise sportlaskarjääri segasid ka kultuurilised iseärasused. Bangladeshi juurtega Begum selgitab: «Kui ülikooli lõpetasin, sunniti mind abielluma, mis kukkus haledalt läbi. Sealt sai alguse mu elu madalperiood, kus mulle tundus, et ma olin kaotanud oma olemuse.» Ent pole halba ilma heata: Begumi vanemad tundsid end hirmsa abielu tõttu süüdi ning selle leevendamiseks andsid tütrele õnnistuse tegeleda oma armastatud spordialaga.

 

Embrace your true self. @piispanenossi #photography #photoshoot #iwd #iwd2018

A post shared by Ruqsana Begum (@ruqsanabegum_mt) on

Järjekordse kaikana karjäärikodarais hakkas siis jupsima aga võitleja tervis. 2010. aastal diagnoositi tal krooniline väsimus. «Treener kamandas mu arsti juurde, kui mõistsime, et pärast üht tõsist treeningut pean ma kuu aega voodis lamama. Teadsin, et ma ei ole ju laisk inimene, nii et midagi pidi valesti olema,» selgitab Begum. Õnneks suutis neiu ranget dieeti ja treeningkava järgides haiguse kontrolli alla saada. Järgnenud on uhkete võitude seeria ja 2016. aastal sai britist Muay Thai maailmameister.

Aga see pole veel kõik. Kuna Begum armastab väljakutseid astub ta täna esimest korda karjääris ringi profipoksijana: «Kõik, mida ma ihkasin, oli saada taipoksis maailmameistriks. Sain sellega hakkama. Siin hakkasin isekeskis mõtlema, et minu saavutus inspireeris nõnda erineva taustaga naisi, aga eriti neid, kes on minuga sama usku või etnilist päritolu. Mõistsin, et see on nüüd minu jaoks inspiratsiooniks, et anda endast parim, pingutada ning jõuda tippu ka traditsioonilisemal spordialal ja selle läbi järgnevat põlvkonda innustada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles