Ülevaade: Euroopa tippliigades selguvad tasapisi parimad väravalööjad

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Salah.
Mohamed Salah. Foto: LINDSEY PARNABY/AFP

Kui Euroopa jalgpalli viies tippliigas on ühe erandiga meisterklubid enam-vähem paika loksunud, siis parima väravaküti auhinda jahivad mitmed mängijad.

Inglismaa kõrgliigas tegi möödunud nädalavahetusel suure sammu kuldse saapa suunas Mohamed Salah, kes Liverpooli 5:0 võidumängus Watfordi vastu hiilgas nelja tabamusega ning kerkis 28 väravaga väravalööjate edetabelis ainuliidri positsioonile. Teisel kohal on neli väravat vähem löönud Tottenhami ründaja Harry Kane, kes ravib parasjagu hüppeliigesevigastust.​

Kahele staarmängijale järgnevad Manchester City pallivõlurid Sergio Agüero ja Raheem Sterling, kuid nemad Salahi saavutuseni ilmselt ei küündi. Küll võib Agüero aga kätte saada Kane'i. 

  1. Mohamed Salah 28 (Liverpool)
  2. Harry Kane 24 (Tottenham Hotspur)
  3. Sergio Agüero 21 (Manchester City)
  4. Raheem Sterling 15 (Manchester City)
  5. Roberto Firmino 14 (Liverpool)
  6. Romelu Lukaku 14 (Manchester United)

Hispaania kõrgliigas troonivad edetabeli tipus Barcelona ja Madridi Reali mängijad, kuid nemad ja nagu ka kõik teised Euroopa tippliigade väravamasinad on Liverpooli välejalast vähem skoori teinud. Lionel Messi hoiab 25 tabamusega esikohta, pühapäeval mängus Gironaga nelja väravaga säranud Cristiano Ronaldo möödus napilt Luis Suarezest, kuid jääb argentiinlasest maha vaid kolme tabamusega.

Mõnevõrra üllatuslikult heitleb Antoine Griezmanniga neljanda koha nimel Girona ründaja Cristhian Stuani - hetkeseisuga on mõlemal mängijal kirjas 17 väravat.

  1. Lionel Messi 25 (Barcelona)
  2. Cristiano Ronaldo 22 (Madridi Real)
  3. Luis Suarez 21 (Barcelona)
  4. Antoine Griezmann 17 (Madridi Atletico)
  5. Cristhian Stuani 17 (Girona)
Lionel Messi.
Lionel Messi. Foto: Ukko Images/PACIFIC PRESS/SIPA/Ukko Images/PACIFIC PRESS/SIPA

Saksamaa kõrgliigas on jõuvahekorrad selgelt paigas. Tõenäoliselt kroonitakse suurimaks väravakütiks Müncheni Bayerni ründaja Robert Lewandowski. Poola koondislasel on kirjas 23 tabamust ning edu lähimate jälitajate ees on suisa kümneväravaline. Teist kohta jagavad talvises üleminekuaknas Dortmundi Borussiast Londoni Arsenali siirdunud Pierre-Emerick Aubameyang ja Freiburgi tähtmängija Nils Petersen.

Duole järgnevad kolm mängijat, neist kaks kuuluvad Ragnar Klavani endise koduklubi Augsburgi hingekirja. Alfred Finnbogason, Michael Gregoritsch ja Timo Werner on võrdselt löönud 11 väravat.

  1. Robert Lewandowski 23 (Müncheni Bayern)
  2. Pierre-Emerick Aubameyang 13 (Dortmund)
  3. Nils Petersen 13 (Freiburg)
  4. Alfred Finnbogason 11 (Augsburg)
  5. Michael Gregoritsch 11 (Augsburg)
  6. Timo Werner 11 (Leipzig)

Salahi ja Ronaldo kõrval hiilgas möödunud nädalavahetusel nelja väravaga ka Milano Interi kapten Maruro Icardi, kes purustas võõral väljakul Sampdoria poolehoidjate südamed. Edetabelis peab 22 väravat löönud argentiinlane leppima hetkeseisuga teise kohaga, sest suisa 24 korral on skoori teinud Rooma Lazio ründaja Ciro Immobile.

Kui Immobile ja Icardi on teistelt eest ära rebinud, siis auväärse kolmanda koha nimel heitlevad Paulo Dybala, Dries Mertens ja vanameister Fabio Quagliarella. Nimetatud kolm jagavad 17 väravaga kolmandat kohta. 

  1. Ciro Immobile 24 (Rooma Lazio)
  2. Mauro Icardi 22 (Milano Inter)
  3. Paulo Dybala 17 (Torino Juventus)
  4. Dries Mertens 17 (Napoli)
  5. Fabio Quagliarella 17 (Sampdoria)

Prantsusmaa ja Saksamaa kõrgliigade vahele saab paigutada võrdusmärgi, sest Edinson Cavanit ilmselt keegi enam kinni ei püüa. Pariisi Saint-Germaini ründaja möödus jaanuaris Zlatan Ibrahimovicist, saades PSG kõigi aegade suurimaks väravalööjaks. Sellel hooajal on uruguaylane löönud 24 liigaväravat, edestades meeskonnakaaslast Neymari viie tabamusega. 

Vigastatud Neymar kaotab tõenäoliselt vähemalt mõneks ajaks oma teise positsiooni, sest brasiillasele järgnevad tihedas konkurentsis mitmed mängijad, kes seda kohta noolivad.

  1. Edinson Cavani 24 (PSG)
  2. Neymar 19 (PSG)
  3. Radamel Falcao 17 (Monaco)
  4. Mariano Diaz 16 (Lyoni Olympique)
  5. Karl Toko Ekambi 16 (Angers)
  6. Nabil Fekir 16 (Lyoni Olympique)
  7. Florian Thauvin 16 (Marseille Olympique)
Edinson Cavani.
Edinson Cavani. Foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA/NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles