Kes saab Carlseni vastaseks? Hetkeseisuga Itaalia-USA imelaps

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fabiano Caruana.
Fabiano Caruana. Foto: Steffen Schmidt/AP/S

Male MMi pretendentide turniiril Berliinis hoiab kaheksa vooru järel liidriohje uue põlvkonna üks säravamaid tähti Fabiano Caruana.

Caruana (reiting 2784) on võitnud kolm ja viigistanud kolm partiid ehk kogunud 5,5 punkti. Talle järgnevad turniiri kõrgeima reitinguga maletaja Šahrijar Mamedjarov (Aserbaidžaan, 2809) 5, Aleksandr Grištšuk (Venemaa, 2767) 4,5, Liren Ding (Hiina, 2769) 4 ning Vladimir Kramnik (2800) ja Sergei Karjakin (mõl. Venemaa, 2763) 3,5 punktiga.

Kaheksa osalejat mängivad omavahel kaks ringi ehk turniiri lõpuni jääb veel kuus vooru. Esikoha saaja kohtub novembris Londonis peetavas 12-partiilises MM-matšis alates 2013. aastast maletroonil püsiva norralase Magnus Carlseniga.

Kui Carlsen on juba laialt imelapsena tuntust kogunud, siis pretendentide turniiri praegust liidrit, tänaseks 25-aastast Caruanat võib tituleerida samamoodi. Sündinud Miamis, esindas ta kuni 2005. aastani USA-d, kolis siis Itaaliasse ning pöördus kümme aastat hiljem taas tagasi tähtede ja triipude lipu alla. Kuid tal on tänini topeltkodakondsus.

Caruana sai suurmeistri nimetuse juba 14 aasta vanuselt. 2014. aastal jõudis ta reitinguni 2844 - sellest kõrgema näiduni on läbi aegade küündinud vaid Carlsen (2882) ja Garri Kasparov (2851).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles