Kas mõned spordialad on tõesti naistele ebasündsad?

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga kõige kuulsam sportlane on kahtlemata Pita Taufatofua, kes viskas särgi oma õlitatud kehalt nii Rio de Janeiro kui ka Pyeongchangi olümpiamängudel.
Tonga kõige kuulsam sportlane on kahtlemata Pita Taufatofua, kes viskas särgi oma õlitatud kehalt nii Rio de Janeiro kui ka Pyeongchangi olümpiamängudel. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Spordialad nagu poks ja ragbi ei sobi naistele harrastamiseks – sellise otsuse võttis vastu Tonga kuningriigi valitsus. Edaspidi ei tohi tongalannad nende aladega tegeleda, et «säilitada Tonga naiste väärikust ja hoida kinni Tonga kultuurilistest väärtustest,» vahendab AFP riigijuhtide otsust.

Tonga on maailma suuruselt 175. riik, mille rahvaarv ületab napilt 100 000 inimese piiri. Riigi sportlased on ajaloos võitnud ühe olümpiamedali, kui 1996 tuli Atlantas meeste üliraskekaalupoksis hõbemedalile Paea Wolfgramm. Nüüd on keelatud Tonga naistel seda saavutust korrata, mis on mõistagi võrdõiguslased tagajalgadele ajanud.

Osade spordialade keelu alla panek on jäärapäine ja väär viis hinnata saareriigi kultuuri, sõnas Uus-Meremaad esindav kuulitõukaja Valerie Adams. Kahekordse olümpiavõitja ema on nimelt tongalanna.

«Sellise mõtteviisi läbi ei saaks ka mina, uhke tongalane, jõuda maailma spordis sellisele astmele, kus praegu olen,» kritiseeris Adams. «Tonga naistel peab olema võimalus oma saatuse üle otsustada. Ragbi, nagu iga teine spordiala, tuleks Tonga naiste poolt avasüli vastu võtta. Me oleme selles head – ärge võtke seda meilt ära!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles