Ferrari ähvardusi luua konkureeriv F1-sari tuleb tõsiselt võtta

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedese vormelitiimi juht Toto Wolff hoiatab, et Ferrari F1-sarjas lahkumise juttudel on seekord tõsi taga.
Mercedese vormelitiimi juht Toto Wolff hoiatab, et Ferrari F1-sarjas lahkumise juttudel on seekord tõsi taga. Foto: HOCH ZWEI/imago/HochZwei

F1 kehtiv Concorde’i leping, mis seob kõik praegused tiimid kuningliku vormelisarjaga, saab otsa 2020. aastaga. Milline saab olema F1-sarja tulevik, ei suuda ameeriklasest omanikud ja tiimid kuidagi kokku leppida. Seetõttu on reaalne oht, et pahane Ferrari meeskond pakib oma kotid kokku, loob konkureeriva võistlussarja ja võtab endaga kaasa veel teisigi tiime.

Neli aastakümmet F1-sarja juhtinud, kuid tunamullu selle Liberty Mediale müünud Bernie Ecclestone väitis veebruaris, et Ferrari juht Sergio Marchionne on juba käinud koputamas ustele jutuga, et luua tuleks F1ga konkureeriv sari. Nüüd lisas Guardiani veergudel õli tulle Mercedese tiimiboss Toto Wolff: «Millegi muu tegemise perspektiiv on reaalne ja see võib juhtuda, kui me ei suuda oma nägemusi klappima saada.»

Ainsa meeskonnana F1 sarjas algusest pausideta kaasa löönud Ferrarit häirib Liberty Media tulevikuplaanide osas mitu aspekti. Esmalt ähvardavad ameeriklased minna otseselt Itaalia tiimi rahakoti kallale – Ferrarile on igal aastal garanteeritud 100 miljonit eurot auhinnaraha oma ajaloolise rolli eest F1-sarjas, aga uued omanikud tahavad süsteemi muuta.

Teiseks on probleemiks aga F1 juhtide soov muuta lihtsamaks sarjaga liitumine – seda näiteks mootoriregulatsioone keerulisemaks muutes. Praegu vormelitele jõuallikaid tarnivate firmade – Ferrari, Mercedes, Renault ja Honda – arvates seab see nemad aga kehvemasse seisu ja alandab F1 ülematest ülimat mainet. Seetõttu on õhus mäss.

«Marchionnel on selge nägemus, mida F1 peaks Ferrari jaoks kujutama – tegu oleks puhtalt võistlusega, mitte telepoega. Ma julgustaks kõiki ala osanikke mitte teda provotseerima,» sõnas Wolff sel nädalavahetusel algava uue hooaja eel.

Austerlane lisas: «Nõustun enamiku Sergio öelduga, sest vormel-1 omab teatavat DNAd ja tegu on spordialaga, mis peaks oma juurte juurde jääma. Ärge jamage Sergio Marchionnega. F1-l on Ferrarit vaja palju rohkem kui Ferraril F1.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles