Galerii: Armeenia võõrustab Eestit traagilise nimelooga ja ajahambast puretud staadionil

Kristjan Jaak Kangur, Jerevan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Armeenia jalgpallikoondis võõrustab Eestit homme Vazgen Sargsyani nimelisel Vabariigi Staadionil, mis peegeldab ilmekalt Armeenia riigi hetkeolukorda: ühel hetkel oleks aeg siin justkui seisma jäänud, üht-teist on seejärel vuntsitud ja läikimagi löödud, kuid... Üldpilt on ühelt poolt romantiliselt isikupärane, andes aimu möödunud aegade hiilgusest, teisalt aga nukrapoolne.

Praegu 14 400 pealtvaatajat mahutav staadion rajati juba 1935. aastal Dinamo staadioni nime all. Suure värskenduskuuri ja ühtlasi nimevahetuse elas staadion üle 1999. aastal, saades esialgu Hanrapetakani (Vabariigi) staadioni nime. Ent juba sama aasta lõpus vahetus staadioni nimi uuesti, seda paraku traagilistel põhjustel.

27. oktoobril tungisid Armeenia parlamenti automaatidega relvastatud mehed ja avasid seal tule. Tapeti peaminister Vazgen Sargsyan ja parlamendispiikder Karen Demirchyan ehk kaks riigi de facto poliitilist liidrit, lisaks veel kuus inimest. Sargsyanist sai postuumselt rahvuskangelane ja tema nimi anti ka Jerevani suuruselt teisele jalgpallistaadionile.

Viimati värskendati staadionit kümme aastat tagasi ehk 2008. aastal, et see vastaks UEFA nõuetele. Publikurekord püstitati Vazgen Sargsyani staadionil 2003. aastal, kui Armeenia võõrustas EM-valikmängus Hispaaniat. Ehkki Armeenia peab oma valikkohtumised enamasti siin, mängitakse vahel ka 54 000 pealtvaatajat mahutaval Hrazdani staadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles