Olümpiapronks avalikustas, kuidas alaliit dopinguainetega sahkerdas (2)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproovid
Dopinguproovid Foto: CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS

Vitamiinide ostmiseks raha polnud, ent steroidid olid odavad – kõigest 1,7 eurot. Nõnda rääkisid Armeenia tõstesportlased esimest korda avalikult portaali hetq.am vahendusel, kuidas Armeenia tõsteliit 2008. ja 2012. aasta suveolümpiamängude eel keelatud ainetega sahkerdas.

Rahvusvahelise Tõsteliidu (IWF) täitevkomitee otsustas eelmisel aastal karistada neid organisatsiooni liikmesriike, kelle sportlased jäid 2008. ja 2012. aasta olümpia järeltestidel vahele kolmel ja enamal juhul. Selliseid riike oli kokku üheksa - Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Hiina, Moldova, Kasahstan, Venemaa, Türgi ja Ukraina.

Armeenial oli neli positiivse dopinguproovi andnud olümpiasportlast ning sellega kaotati ka kaks pronksmedalit – Hripsime Khurshudjani (naised +75 kg) medali Londonist ja Tigran Martirosjani (mehed 69 kg) medali Pekingist. Medalid võeti neilt küll ära, ent riigipoolne preemia, 16 000 eurot jäi sportlastele alles, vahendab Inside the Games.

Armeenia tõstjate sõnul jagas kodune alaliit parimatele sportlastele tasuta steroide ning teades, et suure tõenäosusega võidakse vahele jääda, kontrolliti nende dopinguproove igapäevaselt ning saadeti uurimiseks Moskvasse.

Kui ise ei kasuta, teeb seda keegi teine

Nüüdseks juba Venemaa dopingupettused avalikuks toonud, ent toona Moskva antidopingulaborit juhtinud Grigori Rodtšenkovile maksti sularahas, et positiivsed proovid puhtaks tunnistataks.

«Nad võtsid kõik meie proovid, et saaksid kinnitada, et oleme puhtad,» sõnas Martirosjan.

Ühe anonüümsust palunud sportlase sõnul saadi keelatud aineid odava hinnaga Ukrainast, ent tippude jaoks olid steroidid tasuta. Üks teine tuntud Armeenia tõstja lisas, et keegi ei sundinud otseselt sportlasi steroide võtma, ent muud valikut polnud. «Kui sa ise ei kasutanud, siis oleks seda teinud keegi teine. Ja tema oleks võtnud ära koha võistkonnas.»

Olin laps, ostsin ja kasutasin neid

Kahekordne U23 vanuseklassi Euroopa meister ja kahekordne universiaadi võitja Aghasi Aghasjan avalikustas, et tal polnud vitamiinide ostmiseks raha, ent ostis steroide 1000 drami ehk 1,7 euro eest.  «Olin laps, ostsin ja kasutasin neid. Kõik tegid seda. Ja tehti kõike, et keegi vahele ei jääks.»

Kõik intervjueeritavad ütlesid, et skeemi eest vastutas aastail 2006 – 2012 Armeenia tõsteliidu presidendina töötanud Samvel Khatšatrjan. Armeenlane tõrjus reportereid aga lausega: «Ma ei taha, et te minult midagi küsiksite.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles