Laskesuusalegendi karjääri lõpetas ootamatu terviseprobleem

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole Einar Bjørndalen
Ole Einar Bjørndalen Foto: LaPresse/Fabio Ferrari/LaPresse

44-aastane Norra laskesuusataja Ole Einar Bjørndalen andis tänasel pressikonverentsil teada, et lõpetab oma 25 aastat kestnud võimsa sportlaskarjääri. «Tahaksin öelda, et olen väsinud, aga ma pole seda.»

Bjørndalen rääkis veel eelmisel nädalal NRK-le, et jätab karjääri jätkumise osas kõik kaardid lahtiseks. «Teen kokkuvõtte, kui hooaeg on läbi. Ja siis otsustan,» sõnas ta. 

Norralane kutsus otsuse teatamiseks ajakirjanikud Simostrandasse oma klubisse, kus tema sportlaskarjäär alguse sai. Bjørndalen pidas ajakirjanikele pika kõne, kus rääkis muuhulgas, et tema hooaega hakkas segama südameprobleem, mis muutis tema treeninguid kardinaalselt.

Norralane võitles paaril korral ka pisaratega. 

Hooaeg ei läinud nii nagu ma tahtsin ning tulemused polnud sellised nagu lootsin. Mul tekkis suvel südameprobleem, sain esimest korda tunda südame kodade virvendust. Saime selle kontrolli alla, aga siis tuli see tagasi. Edasi pidime seda kogu aeg jälgima. Sain meie arstidelt palju abi. 

Norralane kinnitas, et 1993. aastal alanud sportlaskarjäär on olnud fantastiline. «Minu motivatsioon on olnud imeline! Tahaksin öelda, et olen nüüd kõigega rahul, aga ma pole. Tahaksin veel paar hooaega jätkata, aga.. kahjuks mu keha enam ei suuda. Otsust vastu võttes konsulteerisin arstide ja perekonnaga.»

Bjørndalen alustas äsja lõppenud hooaega kindla plaaniga olümpial osaleda, kuid norralane ei mahtunud Norra olümpiakoondisesse. Olümpialt eemale jäämise pettumus muutis tema elu erakordselt raskeks.

Õnnetu Ole Einar Björndalen pressikonverentsil
Õnnetu Ole Einar Björndalen pressikonverentsil Foto: VG

«See aeg on nõudnud minult rohkem kui kunagi varem, vaimselt ja füüsiliselt. Oli päevi, kus oli end raske liikuma saada,» sõnas 13-kordne olümpiamedalist. Siiski sõitis Bjørndalen Valgevene koondisega Pyeongchangi, aitamaks oma abikaasat Darja Domratševat. Teoreetiliselt oli ka norralasel võimalus ise Valgevene värvides võistelda. Bjørndalen kinnitas, et asjasse oli pühendatud ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), kes andnuks norralasele rohelise tule.

«Jah, see oli teoreetiliselt võimalik ja võinuksin Valgevene eest võistelda. Aga ütlesin neile ei ning arvan, et see oli õige tegu,» rääkis kaheksakordne olümpiavõitja.

Mida norralane edasi tegema hakkab? «Võib-olla ma olen kellelegi kasulik, nii et vaatame, kuhu ma maandun. Minu elus algab uus peatükk, olen üpris ootusärev.»

Ole Einar Bjørndalen

  • Sündinud: 27.01.1974
  • 13 olümpiamedalit, neist 8 olümpiakulda
  • 45 MM-medalit, neist 20 kulda
  • MK-sarja debüüt: 18. märtsil 1993
  • MK-poodiumeid: 252, neist 95 individuaalset esikohta (sh 1 MK-sarjas)
  • MK-sarja üldvõite: 6
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles