Ole Einar Bjørndaleni juhtum - tahtest üksi ei piisa, kui keha enam ei jaksa

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole Einar Björndaleni auks on tema kodulinnas Simostrandas püstitatud monument. Eile pärast karjääri lõpetamisest teatamisest ronis laskesuusatamise kuningas selle otsa.
Ole Einar Björndaleni auks on tema kodulinnas Simostrandas püstitatud monument. Eile pärast karjääri lõpetamisest teatamisest ronis laskesuusatamise kuningas selle otsa. Foto: VIDAR RUUD/AFP/Scanpix

Sotši olümpia 2014. Laskesuusatamisvõistlused avab meeste sprint. Venelased loodavad kohe olümpia esimese päeva õhtul kulla kaela saada, aga tihedas võistluses, kus viis esimest mahuvad 10 sekundi sisse, napsab vaatamata ühele esimeses tiirus eksitud lasule võidu 40-aastane Ole Einar Bjørndalen.

Just nõnda võitis Bjørndalen oma 12. olümpiamedali, mis tõstis ta samale pulgale tolle hetkeni kõigi aegade edukaima taliolümpialase tiitlit hoidnud kaasmaalase Bjørn Dæhliega. Triumf oli üllatus, sest kuigi Bjørndalen oli endiselt tipptegija, ei kuulunud ta võistluse eel favoriitide sekka (mis see 40-aastane vanameister sprindist ikka tahab; pikemal distantsil äkki veel, aga mitte sprindis…). Ninanips missugune skeptikutele!

Sotšis võitis Bjørndalen segateatesõidus teisegi kulla ja jättis Dæhlie selja taha. Aga just too tema viimaseks individuaalseks tiitlivõistluste kullaks jäänud sprindivõistlus võttis norralase vinge karjääri sümboolselt kokku – kui miski tundus võimatu, tuli Bjørndalen ja tõestas, et on ikka võimalik küll! Nüüd on sellega ametlikult lõpp, sest keha ütles Norra vanameistrile: sinu aeg tippspordis on ühel pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles