Dopingusegadus nurjas skandaaliga lõppenud tiitlimatši kordusetenduse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennady Golovkin (paremal) ja Canelo Alvarez ei saa omavahel poksida, sest mehhiklasel on dopingumure.
Gennady Golovkin (paremal) ja Canelo Alvarez ei saa omavahel poksida, sest mehhiklasel on dopingumure. Foto: Joe Camporeale/USA Today Sports/SCANPIX

Mehhiklane Saul Canelo Alvarez on sunnitud loobuma keskkaalu tiitlimatšist kasahhi Gennadi Golovkiniga, sest peab jätkuvalt selgitama, miks ta andis veebruaris klenbuterooli sisaldanud dopinguproovi.

Golovkini ja Alvarezi septembrikuine kohtumine jäi 12-raundilise heitluse järel kohtunike hinnangul viiki, mis tähendas, et Golovkin säilitas WBA, WBC ja IBFi tiitlivööd. Kordusmatš pidanuks toimuma 5. mail Las Vegases. Promootori Eric Gomezi sõnul ootab Alvarezi aga 18. aprillil ees ülekuulamine dopingukomisjonis, mis tähendab, et suurmatši ei jõutaks vahepealse aja jooksul lihtsalt piisavalt palju reklaamida.

Klenbuterooli, millega Alvarez vahele jäi, kasutatakse astma raviks, kuid sellel on ka lihasmassi kasvatav ja rasva põletav toime. Alvarezi promootorid on ajanud positiivse dopinguproovi varasemast tuttava põhjuse kaela: mehhiklane olevat teadmatult söönud nakatunud liha. Antud versiooni kinnitas ka positiivseid proove analüüsinud WADA labori juht Daniel Eichner, kelle sõnul vastavad Alvarezi organismist leitud klenbuterooli kogused tõepoolest nakatunud liha söömisele.

Golovkin on 38 profimatšis seni löömatuna püsinud, Alvarezil on kirjas 52 matšist 49 võitu ja kaks viiki. Ainsa kaotuse sai mehhiklane 2013. aastal Floyd Mayweather Jr-ilt. Võimalik, et 5. mail saab Vegases tipp-poksi siiski näha, sest tiitlivöid kaitsev Golovkin teatas, et asub endale uut vastast otsima.

Eksperdid pidasid võitjaks Golovkinit

Septembris peetud matš algas pigem Alvareze domineerimisel, kuid vahepealsetes raundides oli parem Golovkin. Viimased raundid olid üpriski tasavägised, kuid pigem kuulusid asjatundjate hinnangul needki Golovkinile.

Kohtunike punktid jagunesid aga järgnevalt: 118:100 Alvarezele, 115:114 Golovkinile ning 114:114 viiki. Näiteks ESPN hindas punktidega 116:112 võitjaks Golovkini, sama tegi ka HBO hindaja Harold Lederman.

Golovkinist sai valitsev maailmameister, kes on oma tiitlit kõige pikemalt kaitsta suutnud. Ta on nüüd edukalt meistrivöid hoida 19 matšis. Rekord kuulub selles kategoorias Bernard Hopkinsile, kes suutis tiitleid kaitsta 20 järjestikuses matšis.

«See oli suur draamasõu. Hindamine pole minu süü, survestasin teda igas raundis,» ütles Golovkin ning vastas siis küsimusele, kas tema arvates ta võitis matši: «Vaadake, mul on jätkuvalt kõik vööd alles, ma olen jätkuvalt tšempion.»

Alvarez oli aga vastupidisel arvamusel. «Tema löökides polnud üllatusmomenti. Alustasin matši juba esimesest raundist ning usun, et võitsin kaheksa raundi. Tunnen, et võitsin selle matši. Olen praegu selles tulemuses pettunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles